Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори и това е открита

...
Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори и това е открита
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Корупцията се разкрива от МВР и ДАНС, а не от прокуратурата

„ Ние приветстваме поддръжката на нашите сътрудници и това е открита поддръжка на нашите дейности. Румен Овчаров е обвиняем, има присъда на две инстанции, прокуратурата поддържа обвинителна теза против него. Има обвиняване против Николай Малинов. Срещу още две лица в листата „ Магнитски “ се води следствие и не е изключено в околните дни да повдигнем обвиняване “, съобщи пред Българска национална телевизия заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа.

По мотив името на Владислав Горанов Сарафов добави, че когато се съберат задоволително доказателства, се повдига обвиняване. Прокуратурата още веднъж ще ревизира всички данни против посочените в листата лица. Заместник основният прокурор посочи, че корупцията се разкрива от оперативните служби, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, не от прокуратурата.

„ Споменаването на неговото име единствено от един различен обвинен Васил Божков не е задоволително, с цел да се повдигне обвиняване. Доказателствата се събират директно и директно и това значи, че Васил Божков не може да бъде разпитан отдалечено “, добави още шефът на следствието във връзка апелите избягалия в Дубай хазартен необут Черепа да бъде разпитан отдалечено.

Сарафов разяснява, че глобите в „ Магнитски “ са административни ограничения и не може да предвижда кои лица и какво ще създадат от Съединени американски щати и Англия. В същото време обаче нашата прокуратура всекидневно работи с техните служби.

Директорът на националното разследване разяснява и обвиняванията против някогашния енергиен министър Александър Николов, неговия заместител Данаил Николов и назначения от тях шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов.

„ Те са показали безучастие, като не са намерили опция на съветския газ, а в това време са намерили медиатор, още веднъж на съветски газ в лицето на частна компания, като цената е повишена, а вредата е за 88 милиона лв.. Ние непрекъснато сме в серпантина от избори, само че това се назовава нагла кражба за милиони “, съобщи Сарафов и добави, че във връзка с Йоцов има тежък спор на ползи, който преди да бъде назначен в „ Булгаргаз “ е работил за частната компанията „ МЕТ “, която по-късно завишава цената на газа и влиза като медиатор за доставка на природния газ.

Сарафов посочи, че работата по случая за следствието стартира от постъпването на отчета от ДАНС. „ Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени като министър председател и финансов министър. Предполагам, че те са знаели, само че директните пълномощия са в лицето на тримата обвинени. Ако излезе друга информация или някой даде други сведения, ние сме подготвени да разтеглим кръга на следствие “, добави Сарафов.

Той съобщи, че няма пояснение по какъв начин политици се асоциират с частни търговски сдружения и запита: Това техни обръчи от компании ли са?

По проблема „ Nexo “ Сарафов посочи, че не се проверяват компании, а български лица, без значение къде по света те са направили закононарушение. „ Издирваме всички лица, които към момента не са открити “, добави Сарафов във връзка с Антони Тренчев и неговия съучастник. Сарафов добави, че не престават да постъпват тъжби на хора, които са потърпевши от активността на обвинените лица по случая Nexo.

По мотив следствието към Автомагистрала „ Хемус “ Сарафов посочи, че то не е в следствието, а в Министерство на вътрешните работи.

На въпрос дали са афектирани от изявлението на Крум Зарков, че би трябвало да се направи черна книга за неуспехите на прокуратурата, Сарафов съобщи: С господин Зарков сме близки другари, само че тук той не е прав. Присъдите се издават от съда. Дори и да има оправдателни присъди те са белег за демократично общество. Не рядко очевидци и доказателства се трансформират в хода на процеса. Противното би било ужасно и е белег на тоталитаризъм. Не бих насърчил сътрудниците си да не внасят обвинителни актове по вътрешното си разбиране. В последна сметка съда взема решение, а не прокурорите с обвинителните си актове “.

„ Тъжна и нелепа история, единствено преди месеци имаше сходен случай на Женския пазар. Очевидно има проблем в държанието на хората, само че аз намирам и връзка в офанзивата против институциите през последните години. За страдание ние от прокуратурата не можем да помогнем в такива случаи, тъй като ние се намесваме, когато има към този момент закононарушение. Не са й вменени в законовите пълномощия да предотвратява закононарушения “, разяснява Сарафов убийството на психолога Иван Владимиров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР