Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме

...
Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме
Коментари Харесай

БЕЛИЯТ ДОМ ЗА СРЕЩАТА БОРИСОВ - ТРЪМП! Факти, проекти, оценки

Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме мощното другарство и съюз сред нашите две страни. Като другари и съдружници ние се ангажираме да задълбочаваме нашето съдействие в региона на сигурността и насърчаваме икономическия напредък и разцвет на нашите две велики народи. Днес разгласяваме ограничения, ориентирани към усилване на стратегическото партньорство сред Съединените американски щати и Република България.

Главната цел на нашите връзки е подсилване на трансатлантическата общественост като общественост от народи, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща защита, демократични полезности, обективна търговия и взаимни стратегически ползи. Преди трийсет години, след края на комунистическата тирания, България свободно избра трансатлантическа ориентировка. Преди петнайсет години България препотвърди своя трансатлантически прозападен избор, като стана съдружник в НАТО.

Съединените щати правят оценка високо водачеството и уговорката за шерване на финансовата тежест на България, чиито разноски за защита надвишават два % от Брутният вътрешен продукт тази година. България също по този начин възнамерява в дълготраен интервал да извърши обещанието си за разноски за защита като член на НАТО до 2024 година. Нашите въоръжени сили са обединени в отбрана на свободата и чакат да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, в това число и Черно море, което е от особена значимост за евроатлантическата сигурност. Съединените щати и България извличат взаимна изгода от взаимните учения и другите способи за оперативно потребление от страна на Съединени американски щати на образователния полигон „ Ново село “ и авиобаза „ Граф Игнатиево “ и имат намерение да проучат способи за по-нататъшно развиване на опциите ни за взаимни учения в бъдеще. Съединените щати и България също по този начин имат намерение да продължат съдействието си за заличаване на непотребни стандартни оръжия.

Съединените щати правят оценка високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и напъните на страната да модернизира въоръжените си сили. България благодари на Съединените щати за поддръжката при тази облага. Съединените щати и България възнамеряват да задълбочат своето партньорство в отбранителната промишленост и технологии. Ангажираме се да развием спомагателни партньорства в региона на отбранителната промишленост и технологии, които са от решаващо значение за районната защита и въздържане, в това число като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединените щати смятат за налични. България се ангажира да обмисли съответно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар.

Съединените щати и България схващат, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо схващане, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, самостоятелност и конкурентоспособност за нашите стопански системи. Отчитайки интереса на България да премине към по-ефективни и по-чисти източници на сила, ще си сътрудничим за увеличение на доставките на газ от разнообразни и надеждни източници и за диверсификация на бранша на нуклеарната сила. В тази връзка Съединените щати имат намерение да изпратят механически екип в България, който дружно със своите български сътрудници да изследва опциите за по-нататъшно съдействие в разнообразни области на енергетиката, в това число и нуклеарната. Споделяме визията за създаване единствено на енергийни планове, които имат ясна икономическа основа или комерсиална нужда. Съединените щати и България възнамеряват също по този начин да работят дружно за усилване на енергийната сигурност на България, като поддържат експедитивното лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво за атомната електроцентрала „ Козлодуй “ при прецизно съблюдаване на условията за сигурност и диверсификация и наредбите на Европейския съюз.

Приветстваме устрема на България да стане районен разпределителен център за природен газ чрез довеждане докрай на интерконекторната връзка Гърция-България, придобиване на дял и запазване на потенциал в плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис, Гърция, либерализиране на вътрешния си газов пазар, разширение на потенциала и обезпечаване на достъп до газовото си вместилище, съдействие със Сърбия по създаване на различен интерконектор и вложение в реверсивния потенциал на Трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съгласно разпоредбите на Европейския съюз. Всички тези стъпки доста ще подобрят енергийната сигурност на България, ще намалят цената на енергоносителите за българския консуматор и ще създадат България енергиен водач в района.

Също по този начин споделяме желанието да работим дружно посредством многостранни конгреси, изключително посредством Инициативата „ Три морета “ и Партньорството за трансатлантическо енергийно съдействие, за поощряване на районното развиване, в това число чрез разширение на основната енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура. Отчитайки, че сигурните мрежи за връзка от пето потомство (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия разцвет, по този начин и за националната сигурност, Съединени американски щати и България декларират желанието си да засилят съдействието си в тази област.

Съединените щати поддържат неотдавнашните старания на България да отбрани независимостта и суверенитета на страната от зловредни въздействия. Подкрепяме дълготрайните старания на институциите и организациите, участващи в следствието и разкриването на нарушавания на българското законодателство от страна на злонамерени задгранични фактори и удостоверяваме правото на България да дефинира своето лично бъдеще.

Подчертаваме, че положителното ръководство и върховенството на закона образуват основата на нашата обща сигурност и разцвет. Съединените щати приветстват непрекъснатите старания на България във връзка с икономическите промени, положителните практики и регулаторната рамка, които са ориентирани към съблюдаване на интернационалните стандарти, в това число тези на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). България акцентира своето предпочитание да стартира присъединителния развой към Организацията за икономическо сътрудничество и раз допустимо най-скоро.

Съединените щати предизвикват България да продължи битката с корупцията, която попречва доверието в обществените институции и икономическия напредък. Съединените щати твърдо поддържат медийната независимост в световен мащаб, защото свободната преса е от значително значение за демократичните народи, и предизвикват България да продължи да пази свободата на медиите.

Съединените щати и България с горделивост акцентират връзките в търговията и вложенията сред двете страни и общия ни интерес за образуване на капиталов климат, който предлага бистрота, предвидимост и непоклатимост, както и равни условия за съответните компании. Ангажирани сме с правилото за заслужено отношение към вложителите, разрешаване на инвеститорските разногласия по пътя на добросъвестни договаряния и разширение на двустранната търговия. Възнамеряваме също да работим дружно за установяване на момента, когато ще е допустимо сключването на Споразумение за обществена сигурност. Съединените щати поддържат желанието на България за присъединение към Програмата за безвизово пътешестване и приветстват продължаващия прогрес на България по осъществяване на избраните от закона условия за присъединение към тази стратегия.

Съединените щати и България поемат ангажимент да организират постоянен стратегически разговор сред нашите две народи през 2020 година и по-късно.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР