Ние, представляващият Висшия съдебен съвет на Република България (ВСС) и

...
Ние, представляващият Висшия съдебен съвет на Република България (ВСС) и
Коментари Харесай

Декларация на ВСС по повод опита за посегателство срещу главния прокурор Иван Гешев

" Ние, представляващият Висшия правосъден съвет на Република България (ВСС) и представителите на Съдийската гилдия и на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет сме оправомощени от Пленума на Висш съдебен съвет и неговите колегии да реагираме в случаи на похищения против независимостта на правосъдната власт. "

Това се споделя в Декларация от представляващия Висшия правосъден съвет и представителите на Съдийската гилдия и на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет на Република България, във връзка опита за посягане против основния прокурор Иван Гешев.

" На 1 май 2023 година бе осъществен опит за посягане против живота и здравето на основния прокурор на Република България и на неговото семейство. Безпрецедентната смелост идва в подтекста на обществено оповестена информация за подхванати непозволени дейности против основния прокурор на Република България и магистрати. В тази връзка одобряваме, че опитът за нападение против основния прокурор на Република България е опит за посягане против българската страна и в частност против правосъдната власт и нейната самостоятелност.

Заявяваме своята паника и извънредно безпокойствие от невиждания опит за посягане. Отхвърляме демонстрирания блян за дестабилизация на правосъдната власт и нейното преодоляване посредством силови способи, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови страни.

Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно, опитът за нападение против български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е основният прокурор, погазва Конституцията, открития правов ред и демократични устои. Това съставлява и опит за дискредитиране на достиженията на българската прокуратура в битката с престъпността и сполучливото ѝ взаимоотношение с интернационалните сътрудници.

Компрометирането на Република България пред интернационалната общественост е неприемливо. Уверени сме в мъдростта и неналичието на приемливост от страна на общество ни към сходна смелост. Предприемането на незабавни и съответни дейности от виновните институции ще подсигурява опазване на правовия ред и публичния мир.

Осъждаме остро дейностите и призоваваме към единна позиция на държавната власт, към виновна и професионална реакция на институциите в най-кратки периоди за откриване на причинителите и на поръчителите на този акт и използване на закона в цялостната му суровост по отношение на тях ", се показва още в декларацията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР