Ние получаваме самолет, който притежава всички характеристики на многоцелеви изтребител,

...
Ние получаваме самолет, който притежава всички характеристики на многоцелеви изтребител,
Коментари Харесай

Бивш военен министър за F-16: При такива сделки няма практика да се плаща разсрочено

Ние получаваме аероплан, който има всички характерности на многоцелеви изтребител, може да взема решение най-разнообразни задания.

Това сподели в изявление за БТВ радио някогашният министър на защитата Тодор Тагарев. Припомняме, по-рано през днешния ден Народното събрание утвърди договорката сред България и Съединени американски щати за пазаруване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България. Ратификацията беше призната с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двама самостоятелни депутати. За да се обезпечат парите за пазаруването на осемте изтребителя F-16 Block 70 по четирите контракта със Съединени американски щати, би трябвало да бъде стихотворец нов дълг.

Тагарев отхвърли опасенията на опозицията, че договорката е прекомерно скъпа и получаваме изтребители с окастрено въоръжение. Той даде за образец Чехия и Унгария, които при започване на века са придобили самолети, а едвам на 10-тата година са придобили в допълнение съоръжение.

Няма никаква логичност да даваме пари в този момент за спомагателни муниции, за чието потребление в идващите 7-8 години нашите водачи няма да имат опция за потребление, уточни някогашният министър.

По думите му леко сме преиграли с настояването до две години да бъдат доставени самолетите и период от 4 години е естествен. Дали самите самолети ще дойдат 6 месеца или една година по-рано или по-късно, няма никакво значение, добави Тагарев. Надявам се, че през 2024 година самолетите ще застъпят на бойно дежурство, посочи той.

Тагарев изясни, че няма процедура при такива покупко-продажби да се върви към разсрочено заплащане. Премиерът акцентира, че при напълно възнаграждение си подсигуряваме придобиване на всичко, както е контрактувано в този момент, разяснява още някогашният министър.

Заради новите изтребители ще се наложи и рационализация на инфраструктурата на авиобазите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР