Ние отвсякъде сме заобиколени от всякакви нови технологии, с продукти,

...
Ние отвсякъде сме заобиколени от всякакви нови технологии, с продукти,
Коментари Харесай

Какви са рисковете от ползването на смарт устройства

„ Ние отвред сме заобиколени от всевъзможни нови технологии, с артикули, които имат все по-интелигентни (smart) характерности. Може би повече от всеки път сме близо от това, което преди време гледахме единствено в научно-фантастичните филми – холограмни изображения, гривни, които ни демонстрират каква е кондицията на организма, мобилни устройства, през които можем да си купим от потребните за всекидневието неща до артикули, които си разрешаваме единствено няколко пъти в живота. ”

Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в утринния блок на Българска национална телевизия в Международния ден на потребителите, който тази година се организира под мотото „ Надеждни смарт устройства ”.

Той добави, че най-честите недоволства на потребителите са в областта на връзките и прикани и клиентите, и търговците на смарт технологии да са по-запознати с качествата и характерностите на този вид артикули.

„ Големите проблеми с сходни артикули могат да дойдат от вградените в тях технологии и от това, че не всички хора познават задоволително добре характерностите им. А това нерядко може да докара до спомагателни разноски за потребителите ”, уточни Маргаритов.

Той даде образец с ненадейно високите сметки на по-възрастни хора, които породиха като проблем с навлизането на пазара на непознатите за тяхното потомство смарт телефони и предлагането им от мобилните оператори при преференциални условия в пакетите с телекомуникационни услуги. Причините нормално са, че са включени услуги, които тези хора не употребяват или пък самите те несъзнателно са създали ненужни за тях абонаменти.

Другият въпрос във връзка с смарт устройствата се отнася до тяхната поддръжка и съвместимостта посред им.

„ Ние към този момент приказваме за интелигентни решения, в това число за ръководство на дома и всичко в всекидневието ни, което допуска да има връзка сред подобен вид устройства. Това допуска съществуването на съответния програмен продукт ”, добави ръководителят на КЗП.

Той прикани търговците на смарт устройства да изясняват на потребителите в детайли за качествата и характерностите на продуктите, които оферират. А при проблем – в случай че няма съответна реакция на търговеца - като подмяна или корекция на стоката - могат да се извърнат към КЗП, която да направи нужната инспекция.

Във връзка със сигурността на данните на потребителите при използването на смарт устройства Маргаритов акцентира, че всяка технология е придружена с опасности за компрометирането на нейното действие. Той изясни, че още занапред – преди всеобщо такива технологии да са навлезли в приложимост измежду потребителите – към този момент на европейско равнище се мисли за това по какъв начин законодателството да отговори на тези опасности.

„ Вече е подхваната крачка към смяна в Директивата за продажбата на артикули, която ще задължава търговците на подобен вид уреди с по-сериозни софтуерни функционалности да поддържат такива версии на този програмен продукт, че да могат да бъдат съвместими с всевъзможен вид устройства, в това число по-стари, както и да съблюдават условията, свързани със сигурността и отбраната на тези стратегии ”, изясни ръководителят на КЗП.

„ КЗП не постанова огромни наказания, само че не всеки път размерът на санкцията подсигурява, че нарушаването няма да се повтори. Наложената санкция има освен парично отражение, само че и нанася щета върху имиджа ”, означи Маргаритов.

На финала на разговора той изясни, че всяка година потребителите са по-защитени от миналата. Според Маргаритов хората са станали по-активни, а доверието в Комисията за отбрана на потребителите се усилва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР