“Ние от “Демократична България сме подготвили законопроект, който много внимателно

...
“Ние от “Демократична България сме подготвили законопроект, който много внимателно
Коментари Харесай

Дезинформацията се разпространява и по официални канали като служебното правителство - Политика

“Ние от “Демократична България ” сме подготвили законопроект, който доста деликатно и точно да уреди някои условия към обществените мрежи ”. Това съобщи по радио “Дарик ” някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който води листата на “Демократична България ” в Ловеч и е претендент в столичния 23 МИР.

“Изборният кодекс споделя, че не се позволяват анонимни пропагандни материали, само че не и във Facebook ( “Мета ”). Трябва да ги контролираме, а това ще даде образец и на други в Европейския съюз. С троловете се промотира пропагандата и основават паралелна действителност ”, сподели Божанов.

Той изясни, че Facebook ( “Мета ”) е непрозрачна и не дава информация по какъв начин обществената платформа е употребена за агитация, макар че тези дни Европейската комисия ѝ е изискала такива данни. “През май аз бях в Европейска комисия и желаех повече бистрота и интервенция, тъй като България е най-потърпевша, изключително в подтекста на войната и пропагандното наличие от Русия ”, подсети Божанов.

Според ИТ експерта фирмите, основали и поддържащи обществените мрежи, са измежду най-богатите в света и могат да отделят от своите високо квалифицирани инженери, с цел да лимитират пропагандата, само че нямат интерес - това не им носи пари, а единствено загуби, тъй като облъчването с каквото и да било им носи реклами. Нищо, че отхвърлят, че не максимизират облагите си от реклами.

“Мета ” не дават отговори, тъй като никой не ги е задължил. Отвреме в точния момент качват по някой отчет, който е смехотворен. През февруари какъв брой акаунта на тролове са свалили от Руската федерация? За целия януари за целия свят бяха 3 ”, възмути се Божанов.

Политикът посочи, че дезинформация се популяризира и от публични канали, да вземем за пример от служебното държавно управление.

“Правителството разгласи рецесия и безпорядък в енергетиката, отхвърли едни танкери поради “магическия ” на ниска цена газ от “Газпром ” и след това се оказа, че него го няма ”, подсети Божанов.

Той сподели още, че компроматите работят както в цифрова, по този начин и в обичайната среда. И подсети, че членове на “Демократична България ” са осъждали организация ПИК и други издания, само че това не стопира злоупотребите, тъй като присъдената вреда е дребна спрямо това, което тези медии са получили като дял от дезинформацията.

Колкото до естественото цифрово другарство в акцията, кандидат-депутатът посочи, че той и сътрудниците му от Демократична България го употребяват доста интензивно, само че то не е задоволително. И показа, че в Ловеч и в София по през целия ден е на улицата и беседва с хората. Същото вършат и другите претенденти на обединението, които обикалят страната в акция “лице в лице ”.

Според Божидар Божанов една от сериозните отбрани против дезинформация и агитация е образованието.

“Образователната система изостава, а вдигайки общото равнище на обучение бихме вдигнали и персоналните филтри против пропагандата. Държавата би трябвало да може да отбрани своите жители от агитация, тъй като това е част от националната сигурност ”, сподели политикът. Той е уверен, че това е въпрос на систематичен метод, “а не просто да създадем един курс в 7-и или в 11-и клас, да го отчетем с тест и да кажем, че сме решили казуса ”.

“Нивото на отбрана в институции с сериозни данни като Национална агенция за приходите към този момент е по-високо, след теча на персонални данни са взети спомагателни ограничения, сериозна инфраструктура като “АЕЦ Козлодуй ” е предпазена ”, сподели някогашният министър на електронното ръководство. И заяви, че до момента в който е бил на поста 130 институции са преместени в предпазен интернет възел и по този начин на входа на техния интернет достъп е сложена спомагателна отбрана.

“Киберсигурността в България страда от липса на специалисти ”, призна Божанов. “Направихме някои бързи стъпки, с цел да затворим базовите пробойни. Държавните чиновници, които употребяват системите не са задоволително подготвени, с цел да се пазят от елементарни на пръв взор офанзиви вид “фишинг ”, добави той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР