Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем,

...
Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем,
Коментари Харесай

Работодателите побесняха заради отговора на КЗК за монопола и картела на борсата за ток

" Ние не знаем претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията да пренебрегва големия проблем, щръкнал над пазара на електрическа енергия. Не знаем, дали някой в Комисия за защита на конкуренцията е размишлявал над въпроса какви вреди нанася чудовищният умозрителен растеж на цените на българската промишленост. Спекулативен растеж, вероятен с помощта на огромна централизация ". С тази съществена теза в свое писмо, Асоциацията на българските работодателски организации (АОБР) нападна Комисия за защита на конкуренцията поради решението на комисията, че няма картел на пазара на ток в България.
Според АОБР подобен обаче има и зад него стои Христо Ковачки. Но Комисия за защита на конкуренцията не смята, че закупуването на няколко предприятия - Топлофикация Бургас, Топлофикация Перник, Топлофикация Плевен, Топлофикация Русе, Топлофикация Враца, Топлофикация Велико Търново, Топлофикация Сливен и Топлофикация Габрово съставлява определяне на монопол от Ковачки. Всички тези сдружения са закупени от сдружения, регистрирани в Англия, Уелс и Кипър, а продавачите са сдружения, регистрирани на Сейшелските острови.
" От наша позиция е неуместно, че всички в България чудесно разпознават приложената обикновена скица с подставени лица, зад които съгласно редица изявления в медиите стои преди всичко господин Христо Ковачки. Единствено Комисия за защита на конкуренцията не е в положение да го направи! Уведомявате ни, че още преди пет години не сте съумели да разпознаете свързаността сред обособените подставени лица. В случай че тогава това не е било допустимо, в този момент имате опцията след приемането на Закона за ограниченията против изпирането на пари и други Европейски актове да поправите тази неточност и да откриете очевидното. Ако продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за активността им като картел.
Ние не сме последователи на арогантността в изрече при разговора ни с институциите, нито пък желаем да Ви засегнем по някакъв метод персонално, само че реакцията на Комисия за защита на конкуренцията на нашия сигнал за ставащото на пазара на електрическа енергия може да се квалифицира по два метода:
1. Единият е цялостна индиферентност, безхаберие, отвращение за интервенция и " главоболене " с тази материя. 
2. Вторият е съучастничество в огромното закононарушение, което се прави на пазара на електрическа енергия, освен това в режим на продължаващо закононарушение от 2014 година насам.
Ние сме склонни да считаме, че вторият вид е тайна доктрина и не дава отговор на действителното състояние на нещата. В този случай обаче Ви призоваваме да задействате отрасловата Ви институция, с цел да извършите нещо потребно за конкурентната среда на пазара на електрическа енергия и за спасяването на българската промишленост от бремето на най-високите цени за електрическа енергия за индустрията в Европа. Смятаме за редно да Ви уведомим, че сме изпратили подобен сигнал до Европейската комисия и сме уверени, че там ни схващат по-добре ", отвръщат работодателите, като писмото е подписано от ръководителя на БТПП Цветан Симеонов.
АОБР също по този начин недоволства, че Комисия за защита на конкуренцията желае спомагателна информация в серия от характерни въпроси - да вземем за пример какви са бариерите пред стъпване на българската енергийна борса, какви са минусите, кои борсови правила разрешават операции и надлежно да предложат решения. Работодателите смятат, че по този начин Комисия за защита на конкуренцията желае те да ѝ правят работата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР