Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона

...
Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона
Коментари Харесай

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

" Ние не знаем къде отиват отпуснатите от държавното управление 50 милиона лв. за заплати на медицинските сестри. " Това съобщи пред БНР Мая Илиева, която е една от организаторките на митингите на медсестрите.

Илиева разяснява, че няма информация от лечебни заведения избраното равнище на заплатите да е достигнато.

Поради това от на следващия ден в Троян стартира ефикасна стачка на сестрите.
 950 лева става стартовата заплата на медицинските сестри Обновена
950 лева става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лв. към дотацията на лечебните заведения

Илиева: " Това е измиване на ръце от страна на Министерството на здравеопазването. Методиката обгръща единствено общинските и държавните лечебни заведения, което не значи, че това са всички структури в опазването на здравето. Тези, които не получават клинични пътеки и не работят с тях, няма да имат нарастване в никакъв случай ". Тя посочи, че има доста медицинските сестри, които са отвън тази сфера. Според нея тази методика е мятане на прахуляк в очите.
 1120 лв. стартова заплата желаят медицинските сестри
1120 лв. стартова заплата желаят медицинските сестри

Протестите не престават, увериха медсестри

Тя изясни и че недоволстващите сестри не са взели участие в изработването на методиката за новата заплата. Новата методика била показана пред сестрите отдалеко на една от срещите в здравното ведомство. Ананиев не дал на сестрите да прегледат методиката.

" Казаха, че ще бъде тествана и до 10 май ще ни извика на среща. Вече сме 25 юни, а още не ни е извикал на среща ", разкри сестрата.

По думите ѝ тогава министър Ананиев е схванал, че под негова пълномощия са домовете за медико-социални грижи: " Той не е наясно с някои структури в опазването на здравето ", сподели още Илиева.

Илиева посочи, че методиката е създадена от специалисти в Министерство на здравеопазването и е координиране с Българския лекарски съюз, които нямат отношение към медицинските сестри. " Затова желаеме да имаме обособена съсловна организация, която сама да си договаря тези условия, а не да разчитаме на БЛС ", приключи организаторката на митинга на сестрите.
 Пореден митинг на медицински сестри в Пловдив
Пореден митинг на медицински сестри в Пловдив

Подкрепят сестрата Мая Илиева от София, която била заплашвана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР