Ние не сме знаели, че ще има такива машини. Ние

...
Ние не сме знаели, че ще има такива машини. Ние
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Не сме знаели, че ще има такива машини

" Ние не сме знаели, че ще има такива машини. Ние сме поръчали 1600, те са докарани на пристанището в Пирея. Може би има някакъв фирмен план на самата " Сиела ". Тя обаче не ни е уведомила за това. Няма по какъв начин да нямаме съмнения, че идва нещо, за което не сме се договорили ", разяснява в студиото на " Говори в този момент " по Българска национална телевизия политологът и член на ЦИК Димитър Димитров, представен от Епицентър.

Той съобщи, машините са разказани по номера и няма по какъв начин да се смесят, тъй като всяка една машина има номер. Заплащането на наема за съхранението на машините ще се урежда сред притежателя на склада и Министерския съвет, добави Димитров.

Димитър Димитров разяснява и решението на Върховния административен съд от тази седмица, което анулира двойното преброяване на резултатите от изборите. Той съобщи, че следва решението на ЦИК и заяви, че в комисията има и хора, които не желаят да има цялостно броене - преброяване на контролните разписки и сравняване на резултатите с протоколите от машините.

Политологът прикани за въвеждането на повсеместен ред в секционните комисии, с цел да се избегнат злоупотреби и заобикаляне на разпоредбите. На места практиката е посочила, че вместо да броят контролните разписки, някои от членовете непосредствено преписват числата от машинния избор.

По отношение на терзанията, че употребяваният програмен продукт може да бъде манипулиран, Димитров съобщи:

" Направихме за тези избори една спомагателна крачка. Въведохме един " частен ключ " - той е заключен в касата на ръководителя, едно от тези копия е обещано на " Сиела ", с цел да може да зарежда софтуера. Който няма достъп до този ключ, доста мъчно може да манипулира софтуера вътре в машините. "

Той добави, че неналичието на книжен избор ощетява гласоподавателите.

" Аз в никакъв случай не съм бил последовател на машините и нямам проблем с това, че ще има машини. Аз имам проблем с това, че няма да има хартия. Решението на Конституционния съд в доста връзки е тъпо. Те не можаха да схванат, че по този начин вкарват едно разделяне, което се назовава " разделяне по подготвеност ". Хората, които не могат да работят с машини, банкомати, няма да имат опция да упражнят своя глас. Сега нещата още повече се усложниха ", сигнализира Димитров Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР