Ние не сме в икономическа криза в разбираемото за икономистите

...
Ние не сме в икономическа криза в разбираемото за икономистите
Коментари Харесай

Икономист: Криза няма, има инфлация и икономиката се справя

Ние не сме в икономическа рецесия в разбираемото за икономистите разбиране. Няма рецесия както през 90-те години, международната финансова рецесия през 2009 година или след банкрута на КТБ. В момента нямаме и фискален проблем.

В момента имаме работеща стопанска система, растящи цени. Това се назовава инфлация, а не рецесия.

В това бе безапелационен икономистът Лъчезар Богданов , който в студиото на Нова телевизия разяснява и вчерашните причини, с които се сблъскаха в пленарна зала ръководещи и съпротива. Богданов изясни, че огромна част от инфлацията е вносна , защото ние внасяме, а не добиваме и произвеждаме нефт и природен газ, а разликата в междинната инфлация у нас и в Еврозоната е, че просто българите са по-бедни по принцип и огромната част от кошницата ни, която мери стандарта, се състои от храни и горива, сила.

Навсякъде цените се покачват, а с вътрешни ограничения и държавна интервенция цените на горивата могат да паднат измеримо със стотинки . Лъчезар Богданов даде за образец страни като Хърватия и Словения, където е въведена такава държавна регулация и горивата са със стотинки по-ниски от България.

Въпреки това Богданов счита, че с разнородни ограничения би могло да се интервенира по отношение на инфлацията, само че е неуместно да се счита, че можем да се върнем на равнищата на цените от 2019 година

Има доста ограничения, които в комплекс могат с малко да оказват помощ . Инфлационните процеси обаче не можем да ги борим с вътрешни ограничения - нито добиваме нефт, нито газ ", уточни Богданов и изясни, че това може да стане с конкуренция, респ. диверсификация и по-добри контракти . Ако не се направи като държавна политика, в някаква степен принудително ще се случи, счита Богданов, въпреки и без да показва съответни стъпки, които би трябвало да се подхващат след едностранното преустановяване от страна на " Газпром " на доставките на природен газ.

Засега българската промишленост се оправя със скъпите горива , демонстрират наблюденията на Лъчезар Богданов. Притеснително би било, в случай че работодателите спрат износа, спрат производството за вътрешния пазар и стартират да уволняват служащи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР