“Ние не можем да диктуваме на „Продължаваме промяната“ кой да

...
“Ние не можем да диктуваме на „Продължаваме промяната“ кой да
Коментари Харесай

Ерменков: Искаме да бъде отменена нотата за отзоваване на руските дипломати

“Ние не можем да диктуваме на „ Продължаваме промяната “ кой да си предлагат за претендент министър председател на България, само че можем да кажем с кого не желаеме да продължаваме диалозите. И го казахме доста ясно, че с министър председател, който еднолично взема решенията, за които съдружните сътрудници научават от медиите и чиято съществена политика е да основава фойерверки, които в последна сметка нарушават интернационалния престиж на България – няма по какъв начин да продължим дружно да работим.” Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков в ефира на Euro News и акцентира, че след промяната на претендент премиера социалистите ще упорстват и за смяна в метода, по който се взимат решенията в обединението.

Според социалистът диалозите по какъв начин ще се ръководи България оттук насетне би трябвало да се съобразят с това, че съдружното ръководство изисква взаимна осведоменост, която води до взаимно допустими решения, с цел да има взаимна отговорност.

„ Целите, които преследваме и ние, и „ Продължаваме промяната “, и „ Демократична България “ уповавам се и „ ИТН “ са ясни. Те са избрани и в 8-те точки, които претендента за министър председател Асен Василев сложи като направление за държавата- правосъдна промяна, битка с корупцията, смяна в КПКОНПИ, икономическо развиване, енергийна сигурност и други. Тези цели няма по какъв начин да бъдат разнообразни от нашите, които също сме ги сложили и както се вижда бяха значително покрити с решението на нашия Национален съвет. Надявам се, че метода по който действа обединението също ще претърпи смяна “, сподели още Ерменков за целите, които ще бъдат сложени в идните диалози за сформиране на държавно управление.

„ Ние не можем да дефинираме личностите, които „ Продължаваме промяната “ ще предложат, само че можем да разсъждаваме върху водените политики и, в случай че те не съответстват с нашите няма по какъв начин да вървим по един и същи път. Не сме обсъждали дали ще желаяме разнообразни ресори, тъй като преди всичко стоят политиките- в какъв ред и по каква поредност. 6 месеца е санитарния най-малко, който би трябвало да реализираме в ръководството на страната, с цел да може законите по отношение на Плана за възобновяване и резистентност да бъдат признати и най-много да бъде квалифициран и признат бюджета за 2023 година “, безапелационен бе той за главните задания и времевия небосвод на възможното бъдещо ръководство и акцентира, че от народните представители в пленарна зала зависи дали ще бъде събрано болшинство, което има ясното предпочитание, че България би трябвало да продължи напред, както и това, че едни нови избори не биха довели до нищо положително.

Ерменков изрази терзание от държанието на президента, който по думите му работи преждевременно с консултациите и връчването на мандати. „ Тук въпроса е дали и по какъв метод парламентарните партии са извикани, а дали си поканен или изкомандван. Разумното държание щеше да бъде да се даде малко повече време. Такова прибързване и бягане в посока връчване на мандати и водене на диалози в една усложнена икономическа и дипломатическа конюнктура не води към положително “, сподели още членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и добави, че е неверно да се мисли, че едно служебно държавно управление ще докара спомагателен подтик на развиването на България.

По думите му премиера в оставка и външния министър са хората, които би трябвало да решат дали дипломатите ще бъдат отзовани или може да се даде пролонгация. „ Но сигурно мога да кажа, че сходен акт е невиждан. Защото обвиняванията в шпионаж би трябвало да се потвърдят, а не да се сложат 70 имена, в това число водачи и готвачки и да им се каже, че би трябвало да си вървят. Начинът, по който решението бе взето не бе в унисон с естествените връзки. Ние желаеме тази нота да бъде анулирана и да бъде приложено естественото интернационално право, когато отзоваваш дипломатически лица да сложиш доказателствата на масата “, съобщи той за детайлите към отзоваването на дипломатите и добави, че Кирил Петков дотам е схванал каква нелепост е направил, че е почнал да се отхвърля от личните си решения.

„ Това, което чух от мненията след закритите съвещание беше, че такива данни в последна сметка не е имало. В последна сметка по думите на ръководителя на ДАНС премиера му е разпоредил да направи един лист с 70 индивида, които да бъдат изгонени. Ние от Българска социалистическа партия нямахме концепция какво се случва, в случай че знаехме щяхме да опитаме да внесем някакъв разсъдък. И това е една от аргументите за отдръпването на нашето отдръпване на доверието към него. Не единствено акта за изгонването, само че и метода, по който вземаше решения- преустановяване на диалозите с „ Газпром “, както и затварянето на въздушното ни пространство за съветски самолети “, безапелационен бе Ерменков за отношението на социалистите към дипломатическия скандал и прибави, че тази обстановка може да затрудни петролните доставки от Русия, тъй като няма по какъв начин при прекъснати дипломатически връзки да се развиват икономическите такива.

В умозаключение социалистът изрази терзание, че в случай че дребните бензиностанции откажат да възвръщат 25-те стотинки на литър гориво може и да няма кой да зарежда от тях. „ Надявам се да няма монопол на огромните вериги, само че и по тази причина имаме Комисия за защита на конкуренцията “, приключи Таско Ерменков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР