Ние не бягаме от отворените въпроси, но не можем да

...
Ние не бягаме от отворените въпроси, но не можем да
Коментари Харесай

Боян Маричич: Не може да градим отношения само с отворените въпроси със София

Ние не бягаме от отворените въпроси, само че не можем да позволим връзките сред Северна Македония и България да се основават единствено на тези въпроси , съобщи през днешния ден вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич в коридорите на конференцията БГМК30 " Гражданският принос в построяването на доверие, общественост и съюзничество ". Това заяви Българска телеграфна агенция.

Отговорът му идва, откакто бе помолен да разяснява изказването на българския президент Румен Радев, че е добре да се образуват работни групи и меморандуми за инфраструктурата и стопанската система, само че в същото време " първо би трябвало да се решат тези сложни политически основни въпроси ".

Смятаме, че има капацитет в доста други области, прочее по тази причина са образувани и тези работни групи, в които може посредством съответни форми на съдействие да се покажат резултати, да се приближат жителите, да се смени атмосферата, с цел да можем да решаваме всички отворени въпроси, включвайки и тези, само че никога не сме избягвали отворените въпроси, посочи вицепремиерът Маричич.

Той акцентира, че двете страни не могат да осъществят задачите за засилено съдействие, разтапяне на леда и реализиране на триумф, в случай че не създадат съответни стъпки и не покажат съответна благосклонност.
 Радев сложи въпроса за правата на жителите на РСМ с българско съзнание
Радев сложи въпроса за правата на жителите на РСМ с българско съзнание

Той акцентира, че е належащо разговорът да се базира на европейските ценности

Това днешно събитие, днешната конференция, аз преглеждам като едно от серията събития, които се случват през последните две седмиции, които способстват за тази положителна сила, благосклонност, да получи и съответен израз сред Република Северна Македония и Република България. Не е задоволително единствено държавните институции и политиците да поставят старания, доста е значимо и интелектуалците, университетите и всички останали публични фактори да дадат своя принос. И в този смисъл в действителност поздравявам това събитие и мисля, че има огромен резултат и ще има огромен резултат, в случай че се продължи с това, сподели Маричич.

Той акцентира, че и " като държавни управления и като страни сме длъжни да отглеждаме и възпитаваме младежите в един европейски дух и с европейски правила ", тъй като, както сподели, " единствено по този начин може да имаме стабилно положителни връзки, положителни връзки за дълъг период и решение на проблемите в европейски дух ".

Смятам, че точно такива събития оказват помощ да се възпитат и отгледат младите генерации в този европейски дух и да се позволяват всички разлики и всички проблеми посредством един открит разговор и с благосклонност от двете страни. Убеден съм, че от двете страни на границата и при нас в Северна Македония, и в България болшинството от хората са с благосклонност. Време е в този интервал тези хора с благосклонност, които съм уверен, че са болшинство, да проработят дружно като съдружници, с цел да реализираме резултати, да върнем връзките на равнището, което заслужават и да стартираме договарянията с Европейски Съюз колкото е допустимо по-скоро, сподели той. Отговаряйки на журналистически въпрос Маричич посочи, че не е добре да се залагат времеви периоди към настояването за включването на българското малцинство в конституцията. Определянето и общественото изложение на каквито и да било периоди до момента въобще не ни оказа помощ в диалозите. Ние към момента сме във фаза, в която изнасяме позициите и от едната, и от другата страна, в която търсим способи по какъв начин да решим отворените въпроси, по които имаме разнообразни позиции, и да ги прибавим в един проект, който ще ни докара до възстановяване на връзките и премахване на пречките за начало на договарянията.
 На Балканите би трябвало да спре да се мисли националистически, счита министър председателят
На Балканите би трябвало да спре да се мисли националистически, счита министър председателят

Петков разяснява и промяната на управлението на " Булгаргаз "

Ние, нашето държавно управление, неведнъж заявявахме обществено, че заради нашата идея за конституцията, одобрена още през 2001 година с Охридския рамков контракт, нямаме проблем да впишем в нашата конституция и други общности, които до момента не са включени като хърватската общественост, черногорската и българската общественост. Така че съществува ясна политическа воля за това. Нашето мнение е, че това би трябвало да се направи преди нашето влизане в Европейски Съюз. Остава в идващия интервал в диалог и отворен разговор с България да намерим и метод, само че и времеви период, който е бъде най-подходящ за това, сподели той. Вицепремиерът Маричич заяви, че в идващите няколко седмици ще се състои среща и с опозицията.

Както загатна министър председателят Ковачевски, през вчерашния ден е имало телефонен диалог сред него и водача на опозицията. Аз съм уверен, че в идния интервал, в идващите няколко седмици ще има среща и с опозицията. Впрочем нашето държавно управление и СДСМ постоянно са били отворени за разговор и в предишното, когато бяха нужни две трети и за законите, одобрявани с две трети, и за конститутционните промени, ние се убеждавахме и работехме с опозицията. Така ще бъде и този път, сподели вицепремиерът.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, определена от Медийната осведомителна организация /МИА/ за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Република Северна Македония да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт без смяна с категорично изтъкване и цитиране на колегата й като източник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР