Ние мислим по въпроса ако изборите са в 2 в

...
Ние мислим по въпроса ако изборите са в 2 в
Коментари Харесай

ЦИК се подготвя за сценарий на избори 2 в 1

Ние мислим по въпроса в случай че изборите са в 2 в 1, приготвяме се за този сюжет. Тези дни ще бъде изработен разбор на изборите на 11 юли в какъв брой изборни секции са дали своят вот повече от 400 гласоподаватели, да вземем за пример, тъй че да се намерения за застраховане на секциите с спомагателен брой машини. Това съобщи в ефира на ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят спомагателни машини, счита тя. Но би трябвало да се види и какви са опциите на производителя. Нейкова добави, че Веселин Тодоров от " Сиела Норма " през вчерашния ден е споделил на Председателския съвет в Народно събрание, че има подготвеност " Смартматик " да обезпечи сред 1200 и 2400 машини.

" Към този миг няма решение " Сиела Норма " да е доставчикът на спомагателните машини, само че те са вероятен реализатор поради опита, който имат. Софтуерът към момента не е предаден в целокупност на ЦИК. Имаме спор със " Сиела Норма " по този въпрос, който мислим, че непринудено ще бъде позволен ", разяснява ръководителят на ЦИК.

Според Нейкова за ЦИК е значимо колкото се може по-скоро да се дефинира датата на изборите и какви ще са те, с цел да се стартира колкото се може по-рано с организацията на изборния развой.

" Не би трябвало да се мисли по какъв начин да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, с цел да свърши своята работа. Целта е гласоподавателите да могат умерено да упражнят своя глас, да имат задоволително софтуерно време и несъмнено, задоволителен интервал за разяснителна акция ", безапелационна беше Камелия Нейкова.

Тя изясни, че общата плансметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. А бюджетът, който е разходван от ЦИК, е към 23 млн., като тук се включват към 10 млн. - цената за спомагателния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, в случай че се купят спомагателни машини, обобщи ръководителят на ЦИК. 

По думите й, евентуално ще се усили възнаграждението на членовете на изборните комисии. " Практиката, когато сме имали избори 2 в 1, 2011-а година имаше такава обстановка, 2016-а имахме избори с народен референдум, с към 50% се усилваше възнаграждението на секционните изборни комисии ", изясни Нейкова.

На въпроса какъв брой биха коствали избори 2 в 1, Камелия Нейкова съобщи, че може да се отговори след диалог с Министерството на финансите.  " Информацията, която имаме ние, е че се планува в този законопроект за допълнение и изменение на Закона за държавния бюджет 133 млн., само че аз се срещнах със законопроекта, те са планувани за производство на президентски избори в два тура. Мисля, че даже изборите да са 2 в 1, този бюджет е задоволителен ", сподели ръководителят на ЦИК. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР