Ние малко закъсняхме с мерките за ограничаване на въглеродните емисии.

...
Ние малко закъсняхме с мерките за ограничаване на въглеродните емисии.
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Споровете на партийно ниво вредят на енергетиката ни

Ние малко закъсняхме с ограниченията за ограничение на въглеродните излъчвания. Полша получи дерогация преди нас. Цената, която ще би трябвало да платим, единствено поради въглеродните излъчвания на Топлоелектрическа централа " Марица - изток " 2 са 360 милиона лв.. За тази година ще платим един милиард лв. за нездравословни излъчвания, а това е една нова автомагистрала. Това разяснява в ефира на предаването „ Още от деня “, енергийният специалист Атанас Тасев.

По думите му, ние ще бъдем принудени да понижим нездравословните си излъчвания, по чисто стопански аргументи. Затова би трябвало да вземем незабавни ограничения и да решим казуса с Мариците “, акцентира той.

Енергийният специалист Христо Казанджиев уточни, че за първи път държавен фактор афишира, че Мини "Марица-изток " е под риск. Той добави, че в случай че нещата станата сериозни, ще предприемем нужния разговор с миньорите, които могат да останат без работа. Тази полемика, обаче трябвало да стартира доста от дълго време.

„ Сега е нужно да се изготви ясна стратегия, по какъв начин ще протече процесът по консервиране на тези мощности “, сподели Казанджиев. Той посочи, че България е една от последните страни, които не са се отказали от сходни замърсяващи източници на сила.

„ Този диалог едвам в този момент стартира “, уточни Тасев. „ Трябва да го сложим в европейски подтекст. Може да преминем на газ или на други източници на топлоенергия. На площадката може да се развият фотоволтаични мощности. Време е да се намеси и президентската институция. При решаването на значимите въпроси, институциите би трябвало да се консолидират “, счита енергийният специалист.

Според Казанджиев има задоволително добре готови фрагменти в България, които да дават решение на казуса. „ Правителството би трябвало да построи една консолидирана тактика по казуса. Споровете на партийно равнище вредят на енергетиката ни “, безапелационен бе той. „ Трябва да се премине на идващ стадий на развиването на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “, уверен е Казанджиев.

„ Политиката на Европейски Съюз е за ограничение на нездравословните въглеродни излъчвания. Аз считам, че завишаването на въглеродните излъчвания се дължи на климатичните проблеми, само че това е различен въпрос. Нещата са доста тежки. Ще бъдат наранени орисите на хиляди хора. Тежко е, само че в случай че желаеме да вървим напред, би трябвало да сме в крайник с времето “, уточни Христо Казанджиев.

„ Правителството прави всичко допустимо в тази тенденция “, уверен е Тасев. „ Този проблем е подложен на дневен ред, само че би трябвало да стартира бързо да се взема решение “.

По мотив решението на Комисия за защита на конкуренцията за изследването на купувача на ЧЕЗ и удължаването на периодите за това, Атанас Тасев сподели: „ Ако по този начин продължаваме, ще станем за срам. По отношение на новия претендент би трябвало да се работи по този начин, откакто договорката бъде завършена. „ Еврохолд “ сега рискуват доста, по тази причина желанията им наподобяват съществени “, сподели още специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР