Ние като народ сме доказали, че сме били винаги гостоприемни

...
Ние като народ сме доказали, че сме били винаги гостоприемни
Коментари Харесай

Румен Радев: Срещата на ифтар е символ на опрощението и на толерантността

Ние като народ сме потвърдили, че сме били постоянно гостоприемни към пристигналия с мир и съпричастни и състрадателни към бедстващия и страдащия. И това отношение освен сме запазили, а през днешния ден сме значим фактор и модел за подражателство като народ, построил религиозна, етническа и чисто човешка приемливост и взаимност, сподели в приветствието си президентът Румен Радев, който е хазаин довечера на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Затова и нашите взаимни старания през днешния ден би трябвало да бъдат ориентирани към младежите, сподели президентът пред присъстващите, като добави, че младите имат потребност от духовна поддръжка и поощряване. Възпитанието и образованието на младите ни хора са обща задача и споделена цел освен на държавните, само че и на духовните институции, сподели Радев.

На празничната вечеря са поканени представители на обичайното изповедание в страната - източното православие, представители на главните религиозни общности в България, на дипломатическия корпус, учени, културни дейци. Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на почитание към религиозния празник и към традициите на българските жители с мюсюлманско изповедание.

Срещата на ифтар е знак на опрощението и на толерантността. Тази вечер се вписва по необикновен метод и в цялата поредност от знакови събития, които се случиха в страната ни с визитата на папа Франциск, означи Радев. Българският народ, в лицето на всички негови жители, изповядващи разнообразни религии, сподели на целия свят, че е построил устойчива просвета на приемливост, сподели президентът. Всички дружно отправихме към света едно доста значимо обръщение - за мир и човешка съпричастност, и за нужната мъдрост да ги построяваме и отстояваме, добави Радев.

Историята е посочила, че не разликите са казусът на човечеството, а разделянето. Умишлено насажданото разделяне радикализира и експлоатира страховете от разликите. И тъкмо тук е ролята на държавните институции и на ръководителите на изповеданията да не позволяваме външни, непознати за нашите обичаи въздействия, които да заплашват този изграждан с епохи модел на съгласие и единение, посочи президентът Радев.

Вечерята ифтар в този месец сближава хората, без значение каква вяра изповядват и от какъв етнос са, сподели в словото си основният мюфтия Мустафа Хаджи, който изрази признателност към президентската институция за семейството на вечерята. Тази вечеря стана традиция в България, сподели основният мюфтия, благодарейки на страната в лицето на президента. Тази година сякаш толерантността в България е все по осезаема, защото православните християни честваха Великден в края на април, което съответства с еврейския празник Песах, по-късно страната ни беше посетена от главата на Римокатолическата черква, а довечера сме дружно, с цел да отбележим началото на Рамазан - месецът на берекета и благодатта, сподели Мустафа Хаджи. Тези добросъседски връзки не са оригиналност за нашия народ, те са завещание от нашите татковци и предци, само че на нас се пада да подсещаме на обществото и най-много на себе си, че това е пътят за предпазване освен на нашите генерации, само че като цяло на човешкия жанр, сподели Хаджи.

Той уточни, че за жалост сме очевидци на приложимост на религията и на човешките полезности за политически цели, а част от обществото приема религията като нещо нереално и нереално, а в това време се оплаква от липса на морал и съществуване на принуждение.

Като означи, че Рамазан е време за филтриране, основният мюфтия прикани да се опитаме да се абстрахираме от неприятни дейности и намерения, както и от неприятни усеща като злоба, ненавист и предпочитание за отплата, заменяйки ги с любов, обич и съгласие, тъй като единствено по този начин ще станем по-силни и по-щастливи. Да поставим оптимални старания за запазването на мира в Родината ни и постигането на мир на всички места по света, моли Мустафа Хаджи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР