„Ние искаме с наличните тестове да осигурим връщане на всички

...
„Ние искаме с наличните тестове да осигурим връщане на всички
Коментари Харесай

Министър Денков: Най-късно от вторник всички ученици трябва да са в клас

„ Ние желаеме с наличните проби да осигурим връщане на всички възпитаници. Това значи част от проби да се вършат веднъж седмично или да се анулират напълно. Това са нашите разновидности, остава Министерството на здравеопазването да ги разиска “, изясни той.

Според него казусът е, че в експертния съвет при министър Стойчо Кацаров няма представител на Министерството на образованието. „ Това би трябвало да се промени. Няма сензитивност от страна на дейностите на Министерство на здравеопазването по отношение на сфери като нашата “, счита акад. Денков.

Според него не би било проблем да се вършат антигенни проби на по-големите възпитаници. Той обаче посочи, че още веднъж ще е належащо единодушието на родителите.

„ Притеснявам се учителите да не стартират да изпитват учениците незабавно. Нека първо да се социализират децата. В края на годината се надяваме на установим дефицитите от онлайн образованието “, обърна внимание просветителният министър.

Той изясни, че не е взел участие в решението на Министерството на здравеопазването децата да могат да влизат свободно в молове, театри и кина, а да би трябвало да се тестват за учебно заведение.

„ Не съм изолиран, само че нямаше чуваемост за връщането на учениците. Грешката е, че се предоверих на това, че ще има проби. Когато стартира изборът на тестванията, ние изпратихме човек и имаше чуваемост. Но когато стартира да се избира компанията за доставка, нашият човек не беше част от диалога “, разясни акад. Денков за диалозите, които се водят сред него и министър Кацаров.

„ Експертите на Министерство на здравеопазването нямат сензитивност за проблемите на образованието. Понякога диалозите са градивни, само че постоянно не са “, безапелационен беше той.

„ Аз се почувствах като в капан - заповед, че би трябвало да има проби, няма проби, а децата би трябвало да са в учебно заведение “, добави още.

По думите му той е спрял концепцията родителите да заплащат за тестванията на по-големите възпитаници, тъй като мярката опълчва родители и учители.

Образователният министър разгласи, че много съществено се разисква концепцията образователната година да стартира по-рано. Годината може да бъде удължена за избрани деца, които имат компликации, и то с една, две седмици.

Акад. Николай Денков разяснява още, че вратата за опцията той да остане министър на образованието и науката остава отворена. Би се съгласил да оглави ведомството в постоянно държавно управление, единствено в случай че откри смисъл.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР