Ние имаме с какво да се похвалим. Макар някои да

...
Ние имаме с какво да се похвалим. Макар някои да
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Икономиката работи стабилно, вървим нагоре

Ние имаме с какво да се похвалим. Макар някои да приказват за наближаваща рецесия, българската стопанска система работи устойчиво и вървим нагоре “.
Това съобщи ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Домусчиев напомни, че страната ни е отбелязала растеж в Брутния си вътрешен артикул (БВП) с размер на 3,6% за 2019 година, който даже е надминал прогнозните стойности от 3,1%. Според него тази позитивна наклонност се дължи основно на българските работодатели, които са действителният мотор на стопанската система в България.

Направен е и рекордно висок експорт през миналата година . По данни от първите 7-8 месеца на предходната година той беше близо 17 милиарда евро, което демонстрира, че българската стопанска система работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на действителния бизнес, на членовете на нашите организации, за напъните, които влагат за развиването на стопанската система и просперитета на българското общество “, означи още Домусчиев.-->
 БГНЕС
Тази година КРИБ поема ротационното председателство на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) , в която влизат още Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП). На обичайна си конференция от организацията обрисуваха цели, върху които ще работят през 2020 година. Набелязаните ограничения са свързани с възстановяване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките запаси и цялостна промяна на енергетиката в България.

Сред целите са ускорено създаване на електронно ръководство, борбата със сивата стопанска система, анулация на налога върху дивидента и понижаване с 5% на налога върху приходите на едноличните търговци, както и присъединение на България към ERM II, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

От АОБР ще упорстват още за незабавни ограничения против злоупотребата с болнични листове, анулация на правото на заплатен годишен отпуск за интервали, в които не се поставя труд, както и смяна в трудовото и общественото законодателство, с цел да се ограничи дефицита на работна мощ.

„ Борбата със сивата стопанска система е един от целите, който засягаме всяка година. Като представители на виновния български бизнес сплотяваме старания на всички заинтригувани страни, с цел да покажем нетолерантното си отношение към неофициалната стопанска система, да изтъкнем положителните бизнес практики и да очертаем главните проблеми и пътища за тяхното превъзмогване “, означи Домусчиев.

По данни на Международния валутен фонд към края на предходната година дялът на сивата стопанска система у нас е 37,8%. „ Сивата стопанска система е опасност за светлия бизнес “, безапелационен е ръководителят на КРИБ. Според него ефикасното противопоставяне на корупцията е главно в тази ситуация, тъй като точно тя улеснява сивата стопанска система.
 БГНЕС
От обединяването на работодателските организации желаят още баланс сред икономическо развиване и околна среда. Ето за какво показват поддръжка към придържане към правилото „ замърсителят заплаща “, обвързван с концепцията за завишаване на налога на колите, замърсяващи в най-голяма степен околната среда, както и към инкриминирането на горенето на боклуци.

„ Особено значимо е предприемането на незабавни и ефикасни ограничения за преустановяването на внасянето и ръководството на боклуци от неустановен тип и генезис. Активизирането на Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи прокуратурата и други виновни институции е неотложно “ , безапелационен е Домусчиев.

От организацията показват още, че дялът на въглищните централи в енергетиката ни е 45%, а за преходът към различен модел ще бъде дълъг и безценен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР