"Ние, гражданите на град Благоевград, подкрепяме Девето основно училище „Пейо

...
"Ние, гражданите на град Благоевград, подкрепяме Девето основно училище „Пейо
Коментари Харесай

Тръгна подписка в защита на директор Величкова, отказала да приеме циганчета

"Ние, жителите на град Благоевград, поддържаме Девето главно учебно заведение „ Пейо Крачолов Яворов”, представлявано от шефа Василка Величкова, като желаем да не се позволява насочването на деца от ромския етнос към учебното заведение и сформирането на паралелки с доминиращ брой ромски възпитаници. Това е главната причина, заради която жителите на жк „ Ален мак “ не подават заявки за записване на децата в учебно заведение, както и причина за преместването на децата в другите учебни заведения в Благоевград “, гласи набиращата скорост подписка, която родителите считат да внесат в община Благоевград.

Припомняме, че абсурдът в IX ОУ избухна, откакто директорката разгласи, че няма да приема първокласници от ромски генезис, а единствено заявки на живеещи в квартал „ Ален мак “ и прилежащото село Изгрев. За тези си дейности В. Величкова посочи, че ръководеното от нея учебно заведение е в развой на десегрегация, а политиката на страната е да се върви към затваряне на сегрегираните учебни заведения. Тогава директорката показа, че през годините са приемали задоволително деца от ромски генезис и към този момент е време за тяхната социализация и интеграция да се погрижат и останалите учебни заведения в Благоевград.

Междувременно известието, оповестено във Facebook страницата на учебното заведение, закупи национална популярност. Стигна до знанието на Министерство на образованието, самосезира се Комисията за отбрана от дискриминация, фондации, организации, в това число и Българският хелзинкски комитет, пуснаха тъжби до институциите. Училището стана обект на голям брой инспекции, течащи и сега.

„ Има дисциплинарно произвеждане против шефа на учебно заведение, писал във Facebook, че няма да приема възпитаници от ромски произход”. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещанието на просветителната комисия в отговор на въпрос на депутата от ПГ на Движение за права и свободи Ерол Мехмед

"Не става въпрос за предписание, а за оповестено мнение във Facebook, което показва отношение. Това, което е написано, е неприемливо. То е дискриминационно, неоправдателно. Трябва да се реагира. Началникът на РУО-Благоевград е образувал дисциплинарно произвеждане. Няма какво да се ревизира, то е ясно. Няма потребност от инспекция, която да персонализира виновността и да споделя дали е сбъркано, или не, разяснява министър Вълчев.

Според него всяка една обстановка има подтекст, само че в тази ситуация няма опрощение за тези думи. "Колкото имах опция, реагирах обществено на тях и доста други сътрудници от министерството. Контекстът е, че имаме проблем с по този начин наречената вторична сегрегация и думите на шефа са били опит да се реагира на страховете ", сподели министърът. Според него груповата политика на МОН и на общините би трябвало да е ориентирана към политика на десегрегация и оптимално включване на децата от ромски генезис.

Със случая се занимава и Икономическа полиция, където Василка Величкова е била на разпит, траял повече от два часа в четвъртък следобяд. Самата тя идва на работа на разсъмване и си потегля най-рано в 21 часа, като по през целия ден написа пояснения и дава показания.

„ Ако приема ромските деца, ще наруша Закона за предучилищното и учебно обучение, в случай че не ги приема - Закона за отбрана от дискриминация. Значи каквото и да направя, все ще съм отговорна “, заключи В. Величкова, заета през вчерашния ден да приготвя отчет до Комисията за отбрана от дискриминация.

В IX ОУ имаше подадени 6 заявки за банкет в 1 клас, само че някои от децата към този момент са се записали на други места, а В. Величкова чака помощ от община Благоевград. Тя е внесла съответни оферти до локалната изпълнителна власт, като едно от тях е Предел махала да бъде извадена от районирането и да не е към прилежащите територии на нито едно учебно заведение. Всъщност подобен беше и първичният вид на общинската система за банкет в 1 клас. Впоследствие изненадващо и неизвестно за какво Предел махала бе включена към регионите на IX ОУ, VIII СУ, XI ОУ и СУИЧЕ.

Неотдавна В. Величкова се разгласи и за среща с сътрудниците си. Тя изиска всичките 11 шефове да обсъдят дружно въпроса и изрази убеденост, че могат да се схванат между тях. Някои шефове обаче импровизирано споделиха, че не виждат смисъл в сходна среща, защото разпределението на първокласниците не било в техните пълномощия.

„ Съгласна съм и ще приема 2-3 ромчета, колкото и другите в паралелка по учебните заведения. Въпросът е 87-те деца от ромския етнос, подлежащи на банкет в 1 клас, да бъдат разпределени отмерено по всички училища”, показа В. Величкова и бе безапелационна, че в случай че би трябвало, ще разгласи нулев банкет, само че няма да образува паралелка напълно с ромски деца.

Именно с цел да поддържат шефа и водената от учебното заведение политика на десегрегация, родители започнаха да събират подписка. Вчера кореспондент на „ Струма” се срещна с един от основателите на подписката - Евелина Карталова, която е записала детето си в 1 клас в IX ОУ, а по-голямата ѝ щерка в този момент ще е петокласничка в същото учебно заведение.

„ Не мога да си обясня по какъв начин целият държавен запас може да бъде впрегнат в това да „ смаже “ един шеф, който не е направил нищо неправилно, а просто съблюдава закона “, не скри недоумението си майката. Тя описа, че е извънредно удовлетворена от шефа на учебното заведение, от учителите и изискванията, които предлага IX ОУ.

„ Не разбирам и родителите, които са от „ Ален мак”, а записват децата си в VIII СУ. Аз персонално пребивавам в „ Еленово”, само че желая децата ми да учат в IX ОУ. От една страна, тъй като е доста по-спокойно, а от друга по-нищо не отстъпва на останалите учебни заведения, дори в някои връзки е доста по-добро. Има си стол, вътрешна лавка, а учителите поставят неимоверни грижи за децата”, съобщи Евелина Карталова. Тя описа, че в класа на по-голямата ѝ щерка имало две ромчета, които не създавали проблеми и се интегрирали доста добре измежду съучениците си.

„ Настоявам и по-малката ми щерка да учи в IX ОУ. Няма да я запиша другаде. Ако би трябвало, ще очаквам до 15 септември, само че желая двете ми деца да са тук”, безапелационна бе майката.

Подкрепата си за Василка Величкова и ръководеното от нея учебно заведение разгласи и ръководителят на Регионалния профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ Ирина Андонова. Тя изясни, че приготвят позиция, която ще изпратят на община Благоевград.

„ Директорката съблюдава закона, а в това време я упрекват. Проблемът идва от общинската система за банкет в 1 клас. Би следвало ромските деца, подлежащи на банкет в 1 клас, да не се концентрират в едно учебно заведение, а да бъдат разпределени отмерено по всички, още повече че учебната мрежа го позволява”, разяснява Ирина Андонова. Тя изрази мнение, че е най-добре общината да извика на среща всички ръководители на образователни заведения и първокласниците фактически да се разпределят съгласно водещия аршин - местоживеене, а не, по думите ѝ, всеки шеф да записва деца, както си желае. Ирина Андонова акцентира и че с цел да бъдат избегнати сходни проблеми и напрежение, най-хубавият вид е община Благоевград да вкара централизиран банкет в 1 клас, какъвто има в редица огромни общини в страната ни.

„ Заставам зад всяка една дума, казана от Василка Величкова. Действията, подхванати против нея, са извънредно грозни и непристойни. В изявленията ѝ няма нищо сегрегационно, в противен случай, учебното заведение работи по стратегия за десегрегация”, съобщи ръководителят на Синдиката на българските учители в Благоевград Бонка Ичкова. Тя добави и че е разговаряла с ръководителя на СБУ Янка Такева, която е изтъкнала, че Василка Величкова е измежду най-хубавите им обществени сътрудници. Тя е учебен шеф от 20 години.

„ Истината е, че приемът и записването на учениците се прави въз основа на персоналните лобита на шефовете, а работата за персонално лоби води до това”, сподели Бонка Ичкова.

Репортер на „ Струма” се свърза и с регионалния водач на Съюза на работодателите в системата на националната култура, шефа на ЗПГ в Сандански Емил Терзийски. Той показа, че е в Германия и би могъл да даде мнение през идната седмица, когато се прибере.

Проблемите към приема на първокласници започнаха още през месец февруари. Тогава комисията, формирана от представители на общината, в това число и посредниците, синдикалисти и шефове на учебни заведения, измежду които Василка Величкова, сътрудниците ѝ от VII СУ доктор Л. Стоянова, от VIII СУ Сергей Биров, и от VI СУ Димитър Арабаджиев, обсъждаха просветителната интеграция и разпределението на първолаците от така наречен обществено уязвими групи. Тогава основният експерт "Етнически и интеграционни въпроси "; Ваня Стоименова показа, че подлежащите за записване в първи клас са 80 и учебните заведения би трябвало да имат подготвеност да ги одобряват, а началникът на отдел „ Образование” Симона Митова бе безапелационна, че те ще бъдат разпределени по 2-3-ма в паралелка. Въпреки увещанията на В. Стоименова комисията да одобри миналогодишните критерии и тактика това не се случи, защото шефовете се мотивираха, че им е нужно време да помислят. В последна сметка след едночасово съвещание присъстващите не взеха решение нищо съответно, а втора среща по този начин и не се състоя.

Известно време по-късно „ Струма “ насочи запитване към общината по какъв начин тъкмо ще бъдат разпределени ромските деца, само че отговор не бе получен. Затова през вчерашния ден отново изпратихме следното питане:

„ Уважаеми сътрудници,

Във връзка с огромния публичен интерес бих желала още веднъж да попитам по какъв начин ще бъдат разпределени 87-те ромски деца, подлежащи на банкет в 1 клас?

По време на разискванията на общинската система за банкет в 1 клас представители на община Благоевград увериха, че тези деца ще бъдат разпредели отмерено /по 2-3 в паралелка/ във всяко едно от 11-те учебни заведения, реализиращи банкет в 1 клас.

Ще се случи ли това и съответно по какъв брой деца от така наречен обществено уязвими групи ще постъпят във II ОУ "Димитър Благоев ", III ОУ "Димитър Талев " и VII СУ "Кузман Шапкарев "?

Искрено се надявам този път да отговорите на запитването ми и да не лишавате обществото от правото му да бъде осведомено по тази тема”.

От общината дадоха отговор следното:

„ Приемът в първи клас е развой с регламентирани периоди, упоменати в одобрен график на дейностите по реализиране на банкет в първи клас за образователната 2018/2019 година (публикуван в уеб страницата на община Благоевград).

Към този миг е завършил срокът за записване след второ класиране. До 14 септември в това число следва да се проучва изцяло акцията по банкет за първи клас, да се заключи информацията от общинските учебни заведения на територията на общината за свободни места и да се пренасочат незаписани деца. В огромна част от общинските учебни заведения акцията по приема е завършила. Над 80% от децата от ромски етнос, подлежащи на наложително записване в 1-ви клас, са записани от техните родители.

Община Благоевград ще следва признатия механизъм за подсигуряване на удобна мултикултурна среда за децата от ромски етнос.

За да бъдем правилни към обществеността, е належащо да се изчака месец септември, с цел да могат да се посочат по-точни данни”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР