Ние доказахме, че можем без Газпром. Въпреки всякакви твърдения, че

...
Ние доказахме, че можем без Газпром. Въпреки всякакви твърдения, че
Коментари Харесай

Финансист: България доказа, че може без Газпром

Ние доказахме, че можем без " Газпром ". Въпреки всевъзможни изказвания, че в България сега няма газ – газ има, доставки има. Прогнозите, че надали не българската стопанска система се намира пред апокалипсис, са извънредно пресилени и това е политическо говорене. Не чакам катаклизми за България. Ако служебното държавно управление продължи досегашната политика и контракти доставка на различен газ, ще се оправим относително добре. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването " Светът е бизнес " по Bloomberg с водещ Ивайло Лаков.

Русия употребява природния газ безусловно като оръжие, тъй като това, което се случва на газовия пазар и то още от средата на предходната година, няма нищо общо с комерсиалните взаимоотношения. Ясно е, че доставяните количества се понижават. Така от една страна се покачва цената на газа, а въпреки това Русия въздейства на политическите решения в Европейския съюз и въобще на международната сцена.

Не чакам внезапни придвижвания от служебното държавно управление, уточни Войнов. Основната цел на това държавно управление е да приготви изборите. При представянето на държавното управление президентът уточни главните му задания, а две се открояват – едната е във връзка с решение за газовите доставки, другата - цените на електрическата енергия.

Не е изключено развиване в посока обновяване на договарянията с " Газпром ". Президентът в последните месеци ясно даде да се разбере, че съгласно него прекъсването на съветския газ към България е неточност.  

По думите на събеседника позицията на България в тази обстановка би била унизителна, тъй като не сме ние тези, които са прекратили покупките на съветски газ.

Възстановяването на газовите доставки за България от Русия може да бъде реализирано, само че е доста рисковано, тъй като Москва във всеки един миг може да спре газа. Ако Русия спре изцяло доставките на природен газ, Европейски Съюз ще влезе в криза. Германия, Италия, Унгария ще бъдат най-засегнатите страни.

" Очакванията за България са, че Брутният вътрешен продукт ще се свие от порядъка на 1% ".

През последните месеци обаче Германия стартира да се приготвя извънредно доста за вероятно преустановяване на съветските доставки. Германците много интензивно зареждат хранилищата с газ и се чака до края на август запълняемостта им да доближи 85%. Започнаха и извънредно бързо създаване на LNG терминали, като се чака строителството на първия да завърши до края на тази година. Последните седмици започнаха ограничения за понижаване потреблението на електрическа енергия, в това число и битовите консуматори.

В Европа 50-60% от нарастването на цените се дължи непосредствено на по-високите цени на енергоносителите и най-много понижените доставки на газ и нефт от Русия. От тази позиция войната има непосредствено отношение към покачването на инфлацията, а по-късно роля стартира да играе и паричната политика. В Европа обстановката е по-сложна.

" Тук имаме потрес на предлагането и паричната политика не може да повлияе ".

Войнов показа забавния факт, че Европа се оказва единственото място в целия свят, където акциите продължава да носят позитивна възвръщаемост. Ситуацията в Европа е характерна и зависи извънредно доста от политическите решения на Русия във връзка с доставките на газ, както и от развиването на войната.

Ще загубим ли пари по Националния проект за възобновяване и резистентност и нужна ли е нова актуализация на бюджета?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР