Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните

...
Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните
Коментари Харесай

Родни биопроизводители: Купувайте продукцията ни!

" Ние, българските биопроизводители, поддържаме концепцията на Министерството на земеделието , храните и горите и на Правителството на Република България за поддръжка на родните производители на земеделска продукция и храни, посредством обезпечаване на достъп на българските консуматори до тяхното произвеждане в Супермаркетните вериги. " Това се споделя в позиция на българската асоциация " Биопридукти ".
" През годините неведнъж сме поставяли въпроса за извънредно сложния ни достъп до рафтовете на огромните вериги магазини в България. Непосилните условия към нас във връзка с количество създадена продукция, условието за централизирано зареждане на един склад за цяла България (което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, въздейства на качеството на пресните плодове и зеленчуци), натиска във връзка с цени и промоции, са невиждани и не се срещат на никое място по отношение на сътрудниците ни от останалите европейски страни.
Резултатът: 95% от българската биопродукция се изнася, а неотдавна обособените лавици на веригите магазини за Биопродукти са цялостни с вносна продукция на извънредно високи цени. В доста случаи – това е преопакованата и преетикетирана наша продукция. ", написа още в формалната позиция на Асоциацията.
От там приканват " в този сериозен за страната миг, считаме че е извънредно значимо страната, а и българските консуматори, да окажат напън на веригите супермаркети в посока – обезпечаване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и обичайни български храни, включително и биопродукти. И това не е напън върху пазарните механизми, а напън в посока демонстрация на взаимност, в посокасъхраняване и избавяне на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти. "
Аргументите, че ще бъде занижено качеството на продукцията и ще бъдат нараснали цените, олеква на фона на нашия опит:
- По отношение на качеството – биопроизводителите, които са подложени на непоколебим надзор, имат биосертификати за продукцията си, които изнасят и продават продукцията си в целия свят, не могат да доближат до рафтовете на българските супермакетни вериги. На пръсти се броят пробивите на наши сътрудници в обособени вериги. В множеството случаи се изискват гаранции, неустойки, спомагателни документи, и най-много размери и централизирано зареждане, което е непостижимо за по-малките биопроизводители;
- Що се отнася до цените – цените на биопродуктите /90% вносни/, които виждаме, са няколко ПЪТИ по-високи от цените, на които ние продаваме продукцията си на едро, сигнализират биопроизводителите. 
Според тях " препоръчаното разпореждане на Министерския съвет не постанова ограничаване, на който и да било снабдител да доставя веригите, да предлага качествена и налична храна и да бъде показан на рафтовете на веригите. Проектът просто желае обезпечено място и обезпечен достъп на локалните производители от другите райони до локалните клонове и магазини на тези вериги – нещо, което от дълго време е действителност в цяла Европа. "
" Обръщаме се и към българските консуматори – Купувайте български биопродукти! Освен че са здравословни и чисти, те са създадени с доста ръчен труд, с мисъл и грижа за околната среда, за почвите, които ще оставим на децата си, за биоразнообразието. Те са плод на труда на запалянковци, изоставили огромните градове и основали занаят на жителите на дребни градове и села в изостаналите планински региони, подобаващи за биопрозводство. От всички нас зависи по какъв начин и какъв брой бързо ще излезем от невиждана рецесия. Нека проявим отговорност и взаимност! " приканват от Асоциацията.
Търговски вериги предизвестиха за негативен резултат от ограниченията на Министерство на земеделието и храните
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР