Нидерландското правителство обмисля да прехвърли част от излишните си изтребите

...
Нидерландското правителство обмисля да прехвърли част от излишните си изтребите
Коментари Харесай

Нидерландия е готова да ни предостави изтребители Ф-16 в замяна на МиГ-29, които да дадем на Украйна

Нидерландското държавно управление обмисля да трансферира част от непотребните си изтребите F-16 на съдружник в НАТО в Източна Европа, в случай че той даде своите остарели МиГ-29 на Украйна. За това оповестява списание EW.

За решението към този момент са предизвестени холандските депутати. Но тази замяна може да стане действителност, единствено в случай че Вашингтон даде своето утвърждение за нея. 

Кои са евентуалните претенденти

Почти през цялото време на война Украйна моли своите западни съдружници да й дават всякаква помощ и по-специално изтребители, с цел да могат да се изправят против съветските военно-въздушни сили(ВКС).

Първоначално НАТО беше резервирано във връзка с тази концепция. Но още тогава се заприказва да бъдат доставени на Украйна  самолетите МиГ-29 от страните от някогашния Варшавски контракт, които след рухването на Желязната завеса станаха членки на НАТО. По-специално бяха упоменати Полша, Словакия и България, чиито самолети не престават да се водят на дейна работа.

Още при започване на юли словашкият министър председател Едуард Хегер разгласи, че ще подари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В подмяна Военновъздушни сили на Чешката република ще поемат сигурността на въздушното пространство на Словакия. Подобна договореност беше реализирана и с Полша при започване на май, когато нейният министър на защитата се контракти със словашкия си сътрудник, че полските самолети ще пазят въздушно пространство на Словакия, в случай че тя отстъпи своите МиГ-29 на Украйна.

Излишните F-16 MLU от Холандия може да даде против полските МиГ-29, до момента в който дойдат неотдавна контрактуваните корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, въпреки и доста по-модерни от холандските изтребители, биха им разрешили да бъдат изумени цели без огромни усложнения при една добра логистика.

Друг мощен претендент би била България, която възнамерява да смъкна от въоръжение остарелите си МиГ-29 Fulcrum през 2023 година и се интересува от наемане на ескадрила от западни изтребители, с цел да обезпечи противовъздушната си защита до идването на първите осем съвременни изтребите F-16 Block 70 от Съединени американски щати до 2025 година. До в този момент обаче служебното държавно управление и президентът Румен Радев са съперници освен на концепцията за замяна на МиГ-19 за F-16, само че и даже за разпределяне на каквато и да е военна помощ за Украйна.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР