Нидерландският министър-председател Марк Рюте ще се откаже от политиката след

...
Нидерландският министър-председател Марк Рюте ще се откаже от политиката след
Коментари Харесай

Рюте се отказва от политиката след изборите

Нидерландският министър-председател Марк Рюте ще се откаже от политиката след рухването на съдружното му държавно управление. Това поставя завършек на кариерата на най-дългогодишния нидерландски водач, предава Агенция Франс Прес.


Рюте, който е управлявал четири съдружни държавни управления от 2010 година насам, разгласи разпадането на четирипартийната коалиция в петък заради спор по отношение на рестриктивните мерки за броя на търсещите леговище.

" Вчера сутринта взех решение, че към този момент не съм подобаващ да бъда новият лидер на листата на VVD (неговата дясноцентристка партия). Когато новото държавно управление постави клетва след изборите, аз ще се откажа от политиката ", съобщи Рюте пред Народното събрание.

Рюте съобщи, че ще остане на поста си в качеството на длъжностен министър до изборите, които ще се проведат най-рано в средата на ноември.

Той е изправен пред гласоподаване в Народното събрание, което ще се опита да го смъкна от поста на длъжностен министър председател.

Две леви опозиционни партии и крайнодясната партия на антиислямския водач Геерт Вилдерс внесоха искане за избор на съмнение към Рюте.

За да успее, вотът би трябвало да бъде подсилен от най-малко една от четирите партии в обединението на Рюте, която се разпадна в петък, оповестиха нидерландските медии. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР