Нидерландският министър-председател Марк Рюте разговаря с краля в събота, след

...
Нидерландският министър-председател Марк Рюте разговаря с краля в събота, след
Коментари Харесай

Нидерландският премиер се срещна с краля след оставката на правителството

Нидерландският министър-председател Марк Рюте беседва с краля в събота, откакто съдружното му държавно управление се разпадна поради спор за миграцията, което ще докара до избори по-късно тази година.


Крал Вилем-Александър беше отвън страната на отмора, когато държавното управление падна, и отлетя назад за Нидерландия, с цел да се срещне с Рюте - най-дългогодишният министър председател на страната от 2010 година насам.

56-годишният Рюте се придвижи самичък със сив комби автомобил до кралския замък Хуис Тен Бош в гора покрай Хага, заяви публицист от Агенция Франс Прес. Той си потегли към час и половина по-късно.

" Беше добра полемика, само че няма да кажа нищо повече, тъй като тези диалози са поверителни ", сподели Рюте, водач на дясноцентристката партия VVD, пред кореспонденти през отворения прозорец на колата си, до момента в който си тръгваше.

Рюте оглавява служебно държавно управление до изборите, които се чака да се проведат в средата на ноември.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че се е обадил на Рюте, чието държавно управление е подкрепило битката на Киев против съветската инвазия, в това число с образование на водачи на изтребители.

„ Изразих поддръжката си в този сложен политически миг. Благодарих му за непоколебимата кардинална позиция на Нидерландия ", съобщи Зеленски в Twitter.

Той добави, че двамата са " съгласували позициите си " преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идната седмица.

" Препъна се "

Европа се сблъска с възходящо напрежение във връзка с това по какъв начин да се оправи с миграцията и точно този въпрос дефинитивно раздели разтърсеното съдружно държавно управление на Нидерландия и четвърто държавно управление на Рюте.

Четирите съдружни партии изпаднаха в несъгласие поради проектите на Рюте да затегне рестриктивните мерки за събиране на фамилиите на претендентите за леговище в опит да ограничи броя им след абсурда от предходната година с препълнените миграционни центрове, заяви Агенция Франс Прес.

ChristenUnie - християндемократическа партия, която получава главната си поддръжка от твърдо протестантския " древен пояс " в централната част на Нидерландия - и лявоцентристката D66 изрично се опълчиха на проекта на Рюте.


Нидерландските вестници подхванаха натрупа на нестабилната коалиция, която встъпи в служба едвам през януари 2022 година, след рекордните 271 дни на договаряния.

Вестник Volkskrant съобщи, че кабинетът " се препъна през цялото време и по този начин и не съумя да се възвърне ".

Изборите в този момент дават обещание да бъдат едни от най-размирните от едно потомство насам, с токсична примес от въпроси, в това число миграцията, ядосаните фермери и цената на живота.

Най-новото предизвикателство пред кандидатурата на Рюте за пети мандат идва от нова земеделска партия, която се опълчва на подкрепяните от Европейски Съюз правила за запазване на околната среда, а нидерландската последна десница продължава да бъде опасност.

" Можем да превърнем Нидерландия още веднъж в красива страна с по-малко търсещи леговище и престъпност, повече пари и къщи за нашите лични хора, почтени грижи, доста място за нашите фермери и риболовци ", съобщи в Туитър антиислямският водач Герт Вилдерс.

Движение на фермерите

Движението на фермерите и жителите (ДФБ) ще се опита да повтори триумфа си от изборите за сенат, които завоюва по-рано тази година.

Лидерът му Каролина ван дер Плас отхвърли да взе участие в коалиция с Рюте и не изключи опцията да се кандидатира за министър-председател.

Въпреки че ги води към избирателен триумф в продължение на съвсем 13 години, кандидатурата на Рюте за невиждан пети мандат е изправена пред провокации и от вътрешната страна в самата VVD.

Ако фермерската партия се показа задоволително добре на изборите, с цел да изиска място в коалиция, VVD на Рюте може да се изкуши да го изостави, с цел да резервира мястото си отпред на държавното управление.

Самият Рюте съобщи, че на конференцията на партията през юни е имало напрежение по отношение на миграцията, а в петък добави, че към момента има " сила " за пети мандат, само че би трябвало да намерения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР