Нидерландският колоездач Фабио Якобсен е поставен в медикаментозна кома след

...
Нидерландският колоездач Фабио Якобсен е поставен в медикаментозна кома след
Коментари Харесай

Колоездач е в изкуствена кома след тежка катастрофа в Обиколката на Полша

Нидерландският колоездач Фабио Якобсен е подложен в медикаментозна кома след тежко рухване в първия стадий от Обиколката на Полша. В сряда състезателят на " Декьонинк Куикстеп " пострада доста тежко във финалните метри в Катовице, забивайки се в защитните заграждения.

Спринтьорът, който е първенец на Нидерландия, беше затворен от сънародника си Дилан Хроневехен (Jumbo Visma) при скорост от над 80 км/ч. Той падна, като от удара загражденията се разхвърчаха, а Якобсен се удари в един от съдиите, снимащ финалния спринт, както и в рекламната арка.

Още най-малко половин дузина колоездачи също се озоваха на асфалта, измежду които беше и Хроневехен.

Организаторите незабавно изпратиха медицински хеликоптер на мястото на рухването, а съотборникът на Якобсен Флориан Сенешал, дошъл първи там, изясни че нидерландският играч е бил в схващане, само че е кървял щедро.

Едва след среднощ " Декьонинк Куикстеп " популяризира информация за колоездача си.

" Състоянието на Фабио е съществено, само че за момента остава устойчиво. Направените проучвания не демонстрират увреждане на мозъка или гръбначния дирек. Докторите го държат в медикаментозна кома и той ще би трябвало да бъде деликатно следен най-малко няколко дни ".

В формалното класиране след стадия Хроневехен, който го завоюва, е дисквалифициран поради затварянето на Якобсен. Именно първенецът на Нидерландия беше разгласен за победител пред Марк Саро и Лука Мезгец.

Финалът в Катовице е считан за един от най-опасните в професиооналното колоездене и от години е подложен на критика от състезателите. Той е на леко втурване, като постоянно се идва в огромна група, а спринтьорите развиват скорости над 80 км/ч.

Инцидентът с Якобсен идва тъкмо година след гибелта на Бьорг Ламбрехт тъкмо в Обиколката на Полша. Младият белгиец почина през 2019 година при удар в бетонен тръбопровод, складиран край шосето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР