Нидерландският газов индекс TTF отчете еднодневен скок от 15% до

...
Нидерландският газов индекс TTF отчете еднодневен скок от 15% до
Коментари Харесай

Природният газ и токът счупиха абсолютни рекорди в Европа

Нидерландският газов показател TTF регистрира еднодневен скок от 15% до рекордните 250 евро на мВтч. Поскъпването се реалокира и към тока, като в Западна Европа той струваше 500 евро на мВтч. В България за 8-9 часа вечерта на 17 август цената на тока е 1292 лева на мВтч, което най-високата стойност до момента.
Цените на природния газ на най-показателния газов показател в Европа стигнаха нов връх. Във вторник на сегмента ден напред той затвори на 217 евро на мВтч, до момента в който единствено часове по-късно в сряда природният газ към този момент се търгуваше на стойности над 250 евро на мВтч. В по-късните часове се сниши до 231 евро на мВтч. В пиковите моменти нарастването единствено на дневна база беше 15%, a по отношение на котировките от началото на месеца скокът e над 20%. Тъй като цените към този момент бяха ултрависоки, спомагателното нарастване единствено ще затегне енергийния обръч към Европа в седмиците преди започването на отоплителния сезон.

В същото време високите равнища на газа незабавно " подпалиха " и цените на електрическата енергия на континента, като и в този сегмент паднаха върхове. Цените на свободния пазар в доста страни минаха 500 евро на мВтч, а в някои като балтийските даже 800 евро на мВтч. Очаква се до края на седмицата поради топлото време и цените на газа електричеството да остане все по този начин скъпо.
Реклама
Обяснението за енергийния потрес може да се търси в няколко посоки: поредна гореща вълна в Западна Европа, дефицит на газ в съветските газопроводи, сушата и неналичието на вятър за задвижването на вятърните турбини.

В България цената на електрическата енергия доближи връх за пиковите часове на деня. В диапазона 8-9 часа вечерта на 17 август цената на тока е 1292 лева на мВтч, което най-високата стойност до момента. Средната цена на свободния пазар за сряда, 17 август, е 814 лева на мВтч.

В България няма ликвиден пазар на газ и по тази причина цените на европейските тържища не се придвижват мигновено в страната. Друг фактор е неналичието на доставки от " Газпром ", чийто контракт с " Булгаргаз " употребява 70% съставен елемент TTF и по този метод връзва българския пазар със западния. На 16 август беше извършен и търг за количества за последното тримесечие на българския хъб " Балкан ". От " Булгаргаз " не пожелаха да дадат отговор пред " Капитал " по какъв начин е минал търгът и дали е имало интерес от търговците в района.
Къде е газът
Драмата с доставките на газ през " Северен поток 1 " в Германия не престават, като развалената турбина (без нея тръбопроводът не може да действа 100%), която изначало беше блокирана поради глобите, към този момент може да бъде доставена в Русия. От Германия обаче се оплакват, че Москва просто употребява момента да понижава подаването, като няма действителна причина трубината да стои недоставена, само че " Газпром " саботира взимането й. Вече беше оповестено през предишния месец, че тръбопроводът работи единствено 20%, или 28 млн. куб.м дневно.
Реклама
Липсата на газ в огромните тръбопроводи в Западна и Централна Европа има мигновено отражение на търговията с газ на нидерландския TTF хъб. Колкото по-малко ликвиден е той и колкото повече е търсенето, толкоз по-скорострелно се качва цената. А точно от него зависят и цените в цяла Европа, защото доста от газовите контракти са индексирани съгласно TTF.

От Берлин към този момент оповестиха, че ще се борят с дефицита на газ по два метода: общо понижение на потреблението с 20% и проект за идния зимен сезон отоплението да е на най-много 19 градуса.

От друга страна, Германия съумя да доближи задачата си и хранилищата й са цялостни 75%, което е и междинната стойност в Европейски Съюз.

В България газовото вместилище в Чирен е цялостно едвам 55%, като нагнетяването в последните дни се случва доста постепенно. Вероятно повода е неналичието на задоволително газови количества, като единственият сигурен източник към този момент е азерският газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР