Нидерландски учени са открили следи от реки на Марс, които

...
Нидерландски учени са открили следи от реки на Марс, които
Коментари Харесай

Следи от реки са открити на Марс

Нидерландски учени са разкрили следи от реки на Марс, които евентуално са текли на повърхността на планетата преди към 3,7 милиарда години, демонстрира изследване, оповестено в списание Nature Communications, съобщи БГНЕС.
Съобщава се, че откриватели от Университета в Утрехт са изследвали фотосите, направени от НАСА от орбитата на Марс, употребявайки камерата HiRISE.
" Въпреки обстоятелството, че през днешния ден повърхността на Марс е суха и студена... има геоморфни доказателства в интерес на изказванието, че преди на планетата е имало вода... Орбиталните изследвания разкриха натрупвания на скали с релеф от флуиалния вид (създадени под въздействие на водните потоци) ", настояват откривателите.
В изследването се обръща внимание на скалиста групировка в северозападната част на равнината Елас (южното полукълбо на Марс), с височина 200 метра, което е на почти 3,7 милиарда години. Както бе маркирано, утаените скални формирания наподобяват на земните. Според учените сходна канара би могла да се образува под въздействието на реки, които би трябвало да са текли по повърхността на планетата най-малко 100 хиляди години.
Подобно пояснение бележи прогрес в проучването на климата на Марс в ранния стадий на съществуването му, отбелязва изследването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР