Нидерландски изтребители за отбрана на НАТО в момента са разположени

...
Нидерландски изтребители за отбрана на НАТО в момента са разположени
Коментари Харесай

Нидерландски и български самолети охраняват въздушното ни пространство до края на май

Нидерландски изтребители за защита на НАТО сега са ситуирани в България, с цел да подсилят източния фланг на НАТО, заяви холандският „ Nieuwe Rotterdamse Courant “, представен от БГНЕС.

Генерал-лейтенант Денис Лаут, пълководец на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия, е безапелационен, че поради съветската инвазия сътрудниците от НАТО би трябвало да се погрижат за сигурността на източните граници на Алианса.

От военната база Граф Игнатиево в България Лаут заяви, че четири изтребителя F-35, в съдействие с български МиГ-29, ще охраняват българското въздушно пространство до края на май. F-35, прочут по-рано като JSF, едвам в този момент е въведен в приложимост от военновъздушните сили. Мисията, в която вземат участие 100 нидерландски бойци, е началото на развой за непрекъснато подсилване на източния фланг на НАТО: от Естония на север до България на юг. По образеца на балтийските страни и Полша бойни групи са ситуирани в Унгария, Словакия, Румъния и България. В началото на юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъдат извършени диалози за непрекъснати подкрепления на източната граница на Европа.

При обиколката въз основата излиза наяве, че в задачата вземат участие освен четирите самолета от 322-а ескадрила от Льоварден – два за взаимни полети и два като запаси. Построени са палатки за F-35, идват десетки контейнери и транспортни средства. Освен шестима водачи има хора за поддръжка, логистика и пожарна команда.

Морската пехота от 35 души се грижи за сигурността. Те са в пространства, оборудвани с PlayStation и фитнес уреди. Военнослужещите е трябвало да предадат персоналните си телефони, споделя командирът на отряда Томас, с цел да се предотврати приключването на персонална информация и изнудване. Сред тях има подобен, който към този момент е получил предложение да показа информация за F-35 против възнаграждение.

За съвсем 6 милиарда евро Нидерландия закупи 46 F-35, от които 18 към този момент са доставени. Самолетът се отличава с опцията да бъде съвсем незабележим (стелт) и със събирането на доста информация посредством датчици.

Целта на полетите е предупредителна: незабавно щом командният център в София засече незнаен аероплан, който се доближава към българското въздушно пространство, F-35 се подвигат във въздуха.

„ Нашата цел е да деескалираме обстановката. Показваме, че сме там, че го виждаме. Тогава той ще се обърне “, изяснява водачът Паскал.

Приносът на Нидерландия за укрепването на източния фланг не се лимитира единствено до България. В четвъртък поделение от 150 бойци с Противовъздушна отбрана Patriot отпътува за Словакия за шест месеца. Броят на военнослужещите в Литва се усилва.

„ НАТО е нашата гаранция за сигурност. Смятам, че холандската граница е без значение. Истинската ни граница е тук, в Източна Европа “, безапелационен е генерал-лейтенант Денис Лаут.

Българските и нидерландските военновъздушни сили демонстрираха осъществяване на задания по усилена защита на въздушното пространство в авиобаза „ Граф Игнатиево “ предишния четвъртък.

На демонстрацията участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на нидерландските Военновъздушни сили генерал-лейтенант Денис Лаут.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР