Нидерландия спира използването на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca,

...
Нидерландия спира използването на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca,
Коментари Харесай

Нидерландия спира ваксинацията с AstraZeneca на лица под 60 години

Нидерландия стопира потреблението на имунизацията, създадена от британско-шведската компания AstraZeneca, при хора на възраст под 60 години. Това заяви Министерството на здравеопазването, обществените грижи и спорта на страната. Отделът изясни това решение с подобен непряк резултат на лекарството като допустимо формиране на кръвни съсиреци.

По-рано през днешния ден центърът "Lareb ", който изследва рисковете от използването на медикаменти, съобщи, че след 400 000 имунизации са открити 5 случая на сходни затруднения при дами на възраст 25-65 години. Една от тях е умряла. Както твърди краткотрайният вицепремиер, министър на опазването на здравето, благосъстоянието и спорта Хуго де Йонге, не би трябвало да има подозрения по отношение на сигурността на имунизациите, съобщи ТАСС, представена от БГНЕС.

"Основният въпрос е дали тези затруднения се появяват след имунизация или се появяват даже преди имунизацията, акцентира той. "Много е значимо случаите в Нидерландия да бъдат деликатно разследвани от Европейската организация по медикаментите. Но е по-добре да се презастраховаме, заради което стопираме използването на имунизацията за хора под 60-годишна възраст като защитна мярка. "

Според министъра решението ще засегне към 10 000 души на възраст под 60 години, които към този момент са уговорили час за имунизация. По-рано сходни решения бяха взети от Германия и Канада. В Германия имунизацията е спряна за хора на възраст под 60 години, а в Канада - до 55 години.

Преди това като защитна мярка редица страни прекратиха използването на имунизацията на AstraZeneca заради известия за формиране на кръвни съсиреци, само че след известно време множеството страни възобновиха използването на лекарството. EMA счита, че имунизацията, която в този момент се назовава Vaxzevria, е безвредна и ефикасна и изгодите надвишават рисковете. В същото време организацията не изключва лекарството да има тези странични резултати и организира спомагателни проучвания за това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР