Нидерландия не изключва какъвто и да било вид военна подкрепа

...
Нидерландия не изключва какъвто и да било вид военна подкрепа
Коментари Харесай

Холандия не изключва какъвто и да е вид военна подкрепа за Украйна

Нидерландия не изключва какъвто и да било тип военна поддръжка за Украйна, съобщи министър председателят на страната Марк Рюте пред кореспонденти преди срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Володимир Зеленски, съобщи " Ройтерс ".

" Винаги сме казвали, че не изключваме нищо, до момента в който няма обстановка по член 5 сред НАТО и Русия ", сподели той.

Полският министър председател разяснява, че решението за доставка на изтребители на Украйна би трябвало да бъде взето от НАТО като цяло и Полша няма да бъде първата, доставила такива самолети.

" Нашата позиция е ясна, ние можем да действаме единствено в границите на НАТО ", акцентира Матеуш Моравецки " Няма да сме първите, доставили изтребителите, само че ще отговорим позитивно, при изискване че тези, които имат най-вече от тях, могат да ги дадат на Украйна ".

Моравецки разясни, че Полша не разполага с задоволително изтребители, с цел да ги достави първа, и че не може да предприеме стъпки, които биха отслабили личната ѝ сигурност.

Той също по този начин посочи значимостта на спомагателните наказания против Русия и сподели, че те ще бъдат контрактувани през идващите две седмици.

" Трябва да въведем доста съответни разпореждания, които ще покажат на Русия, че сме решени в борбата за победа ", добави министър председателят.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че той и Зеленски не са обсъждали въпроса за изтребителите в сряда вечерта, когато Зеленски за вечеря с Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че е доста значимо Европейски Съюз да усили поддръжката си за Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че Германия е страната от Европейски Съюз, която дава най-голяма финансова и филантропична помощ на Украйна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Берлин е и най-конкретен, когато става дума за доставки на оръжия, сподели още Шолц преди срещата в Брюксел.

Президентът Румен Радев България ще наложи несъгласие, в случай че Европейският съюз гласоподава нов пакет от наказания против Русия, които засягат нуклеарното гориво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР