Нидерландия нареди на двама руски дипломати да напуснат страната поради

...
Нидерландия нареди на двама руски дипломати да напуснат страната поради
Коментари Харесай

Нидерландия обяви за персона нон грата двама руски дипломати заради шпионаж

Нидерландия подреди на двама съветски дипломати да изоставен страната заради съмнения, че са шпионирали нидерландския високотехнологичен бранш, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на нидерландската Обща работа по разузнаване и сигурност ( AIVD)

Един от дипломатите, работещи за съветското външно разузнаване (СВР) " се е занимавал с шпионаж в научната и софтуерната сфера ", съобщи AIVD. " Руската разследваща работа е развивала контакти с хора с достъп до поверителна информация във високотехнологичния бранш ".

" Интересът на офицера от съветското разузнаване е бил ориентиран към приемането на информация в областта на изкуствения разсъдък, полупроводниците и нанотехнологиите. Много от тези технологии имат както мирни, по този начин и военни приложения ", акцентира AIVD.

През 2018 година Нидерландия попречи на хипотетичен опит на чиновници от съветското разузнаване да хакнат Организацията за възбрана на химическите оръжия, чиято централа е в Хага, напомня Ройтерс.

Руското посолство в Нидерландия удостовери, че е получило нотата,обявяваща двамата дипломати за личност нон грата. " Не бяха предявени никакви доказателства за противоправна активност на територията на кралството ", подчертаха представители на посолството. " Ще последват ответни ограничения от наша страна ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР