Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и

...
Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и
Коментари Харесай

Денков е поел ангажименти пред нидерландския премиер, свързани с Шенген, за следващите шест месеца

Нидерландия следи деликатно дейностите за правосъдна промяна в България и прави оценка напъните в тази посока, е станало известно от телефонен диалог сред премиера Николай Денков и нидерландския му сътрудник Марк Рюте, оповестява държавната пресслужба. В диалога с Денков нидерландският министър-председател е посочил детайлно познаване на обстановката и е показал интерес към съответните стъпки за реализиране на същинско господство на закона в България.

Денков е наблегнал на напъните на България да потвърди действителни резултати посредством законодателни промени и е показал като образец приемането на механизъм за следствие на основния прокурор от самостоятелни от него магистрати. Той е показал идващите стъпки към смяна на обстановката посредством антикорупционно законодателство и избор на нов Висш правосъден съвет, като е обрисувал времеви небосвод от към шест месеца за тяхната реализация.

През декември предходната година. Румъния бе спряна от единствено Австрия, до момента в който с единомислещо решение от януари пълновръстен член на зоната за свободно напредване стана Хърватия.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Исканията на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже стартира да упорства за изграждане на нова ограда по границата с Турция, което бе отхвърлено от Европейската комисия.

В диалога българският министър председател е подчертал чувствителността на българското общество по тематиката " Шенген " и е отбелязал дейностите на страната по взаимен пилотен план с Европейската комисия за предварителна защита на противозаконната миграция. Нидерландският министър-председател е изразил удовлетворение от усъвършенстваната обстановка на границата сред България и Турция и подготвеност за подпомагане за още по-доброто й запазване в бъдеще.

Вчера, че европейските институции към този момент се приготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътешестване на този стадий може да се счита за несъмнено. Предварителният проект е приемането в Шенген да стане на два стадия - първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор би трябвало да се случи на 1 януари 2024 година.

Според източници в София България има съществени шансове, в случай че упражни дипломатически напън и покаже предпочитание за продължение на промените, да реализира пълноправното участие в Шенген още през октомври т.г.

През юли Европейската комисия ще разгласява специфичния мониторингов отчет за положението на върховенството на закона и битката с корупцията в България, който се написа по гледище на Нидерландия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР