НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само

...
НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само
Коментари Харесай

Васил Божков каза цялата истина за "Левски" и опитите да бъде национализирана Националната лотария

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, съгласно които единствено държавният "Български състезателен тотализатор " да може да провежда лотарийни игри. Това значи закриване на частните "Национална лотария " и "Лотария България ", следени от предприемача Васил Божков.

Валери Симеонов разгласи, че е получил поддръжка за законопроекта от премиера Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев намерено поддържаха концепцията.

Божков се срещна с последователи на футболен клуб "Левски ", който също е негова благосъстоятелност. Той ги посъветва да изискат среща с Борисов и те желаеха. В изказване на "Нове холдинг " Божков непосредствено сподели, че приемането на подобен закон ще го принуди да спре да устоя "Левски ".

Преди месец пък сътрудници на Божков в хазартния отрасъл - братята Цветомир и Боян Найденови, оповестиха, че той ги е заплашил с ликвидиране. Специализираната прокуратура разгласи, че е почнала следствие, а финансовият министър Владислав Горанов даде обещание инспекция дали
лотариите на Божков са икономисали налози, като цитираната сума е към 250 млн. лева

Ето за какво още в края на предходната седмица от Свободна Европа потърсили Васил Божков за коментар. Разговорът е изработен по общоприет формат – без авансово изпращане на въпроси, с уточняване на тематики.

Интервюто е взето във вторник, 21 януари, 2020 година в офиса на Божков в София.

- Господин Божков, изтече ваш запис от срещата ви с почитателите на ФК "Левски ". В него се чува да казвате, че "зад офанзивата официално стои Валери Симеонов ", става дума за импортирания проектозакон за
хазарта. Ползвате думата "формално ". Неформално кой стои?
- Проектът е импортиран от Валери Симеонов и в това време е подсилен от ръководещата партия ГЕРБ. Кой стои тогава?

- Смятате, че тази офанзива идва неофициално от ГЕРБ?
- Предвид, че поддръжката се случи “на часа”, преди да може да бъде изработен съответен разбор и оценка, вие по какъв начин смятате?

- В собствен текст в. "Капитал " написа, че сходни текстове са обсъждани в ръководещата коалиция още преди Коледа.
- Ето, давате отговор.

- Пак ви връщам към думата "формално ". Виждате ли вие във Валери Симеонов инструмент, който да прокара сходни ремонти?
- Така наподобява.

- Какво ще се случи в случай че тези текстове бъдат признати? Какви ще са следствията за вас и вашия бизнес?
- Този работещ бизнес ще бъде на процедура лишен “принудително”, както е правният термин, който изяснява такова деяние от страна на страната. Просто и ясно е.

Проблемът е, че в случай че това е същинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече доходи за страната. Ще бъдат изгубени големи евентуални доходи, които могат да отиват за всевъзможни положителни цели. На първо място – налози за страната, на второ – доста работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това опонира на Конституцията.

- Срещу този ваш мотив обаче има формалното пояснение на спортния министър Красен Кралев, който сподели, че не може да се избира сред ФК "Левски " и българския спорт?
- Изказването е на неопитен политик. Никой не е изследвал резултата, никой не знае какви ще са следствията. Правенето на закони не би трябвало да е самоцел и в нарушаване на Основния закон. Трябва сериозен разбор, а и подобен липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра.

- Той обаче приказва за 50 млн лева, които ще влязат в българския спорт.
- Да, единствено приказва, само че в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на уеб страницата на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че в случай че претекстът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите налози или такси към спорта.

Защо би трябвало да закриваш един работещ бизнес? Това значи, че задачите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще завоюва 50 милиона, тъй като то не може. Ще би трябвало да се вършат съществени вложения, а в проектозакона написа категорично, че не са планувани. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният.

- Казвате, че задачите са други. Какви могат да бъдат те?
- Мога единствено да допускам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че задачата не е да се подкрепи спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, тъй като
лотарията ще продължи да я има, единствено че ще бъде в ръцете на държавна конструкция - това значи, че не се цели понижаване на “вредите” от лотарията. Хората отново ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде трансфериран сполучливият модел на различен.

- Защо се срещнахте с почитателите на ФК "Левски "?
- За да ги предупредя какво се случва с главния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше задачата на срещата и всичко, което им споделих.

- След вашата среща те желаеха среща с премиера Борисов и настояват, че вие сте ги посъветвали да се срещнат с него.
- Да. Нека му обяснят обстановката. Единствено той може да им помогне, в случай че реши да не поддържа този законопроект.

- Казахте ли на почитателите, че "трябват 5 – 10 хиляди индивида " (за митинги – бел.ред)?
- Не съм казвал такова нещо.

- Призовавахте ли ги да стачкуват?
- Не съм имал поради такова нещо, нито съм ги призовавал.

- Какво очаквате, че ще се случи на тази възможна среща сред Борисов и почитателите на "Левски "?
- Господин Борисов, в случай че огледа конституцията, в случай че не я е чел, може да види, че този проектозакон е в жестоко нарушаване. А почитателите, в случай че желаят да го има "Левски ", схващат, че нищо не постанова подобен законопроект да мине. Според вас какво постанова този законопроект?

- Аз не съм вносител, само че мога да ви изтъквам причините, с които е импортиран – един от тях е, че в страните от Европейски Съюз сходни лотарийни игри са благосъстоятелност на страната.
- Никъде обаче не са държавни. Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би желаят и тук да създадат по този начин. Защо като сме основали работещ бизнес, който носи положителни пари на страната, би трябвало да се изземва? Обикновено страните национализират, с цел да спасят бизнес, а не с цел да го дадат на различен. Кое го постанова? Каква е задачата – да го вземем от този, който го е направил сполучлив? Да го дадем на различен, може би?

- Кой е другият?
- Не знам. Някой различен, само че не съм аз. Градиш един бизнес, те в нарушаване на конституцията го стопират. Прилагат закон със задна дата. Но сигурно има различен, не знам кой е – в този момент мислим и проучваме, проверяваме. Пак да кажа, че причините им са несъществени - пари за спорта има и в този момент, да дадат налозите, които ние плащаме за спорт, тотото отново ще продава.

- Преди по-малко от две години още веднъж Валери Симеонов бе вносител на законови промени, ограничаващи скритата реклама на
хазарт. Идеята бе подкрепена на думи от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Но текстовете бяха пратени за нотификация до Европейска комисия. Парламентарните кореспонденти знаят, че това е инструмент за отсрочване във времето. Тогава не давахте изявленията. Това значи ли, че успяхте да се разберете с ръководещите?
- Тогава не съм се разбирал с никого. Не ми е процедура да работя по този начин. Просто по този начин се стекоха нещата. Явно решиха, че не е потребно да го ползват. Не знам за какво по този начин взеха решение, само че може би са се съобразили с някакви фактори. Сигурно са създали оценка на риска. А в този момент няма никакъв разбор, а по-скоро заблуждаваща информация.

- Ако приемем, че краят на "Национална
лотария " би бил и краят на ФК "Левски ", по какъв начин ще се отрази това на Нова телевизия, предвид на обстоятелството, че сте огромен рекламодател?
- Питайте притежателите на Нова телевизия.

- Колко пари давате под формата на реклама на Нова телевизия.
- Договорът е поверителен. Не мога да ви кажа.

- Според медийни изявления става дума за средства сред 20 и 25 милиона.
- Ако са такива парите, по какъв начин ще се отрази това на една медия, съгласно вас?

- Смятате ли, че това може да докара една медия до банкрут или до доста тежко финансово положение?
- Не. Но, в случай че такива пари не постъпват в една българска медия, ще й се отрази тежко. Сигурно ще се отрази тежко и на стратегиите, които вършат и на активността, която развиват. Ще се отрази тежко на независимостта на тези стратегии. Но в случай че такива пари липсват от който и да е било бизнес, ще се отрази тежко. И на мен да ми липсват 20 милиона, и на мен иска ми се отрази тежко. Въпросът е, че като става дума за медиа, финансирането и от страната е по-опасно, само че това вие ще кажете.

Противоконституционното прекъсване на
лотарията ще се отрази тежко на доста други бизнеси, част от процеса. Също по този начин и на 40 000 индивида, които са директно част от бизнеса.

- За "Лафка " ли говорите и подобен ли е размерът?
- Не е единствено “Лафка”. Нашата мрежа е доста по-голяма. Всички, които продават билетчета и вземат % и живеят от това фамилиите им, ще бъдат наранени.

- От думите ви излиза наяве, че средствата, които давате като реклама в Нова телевизия са витално значими за активността й – споменахте за програмата, продукциите. Години обратно вие сте най-големият рекламодател там. Можете ли да влияете върху съдържането?
- Мисля, че частното финансиране е за предпочитане в една частна медия, точно поради независимостта на стратегиите. Да сте видели да въздействам? Да съм се появил, да съм споделил нещо там?

- Влиянието като цяло изключва появяването.
- Парите ги плащаме, с цел да развиваме бизнеса, не с цел да въздействам медийно.

- Преди чешкият предприемач Петр Келнер да опита да купи Нова телевизия медийни изявления твърдяха, че вие ще бъдете българският му сътрудник. След като Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за Нова ТВ на Келнер вие оттеглихте рекламата от малкия екран. Има ли връзка сред двете?

- Първо: не познавам господин Келнер. Второ: отдръпнах рекламата за малко, до момента в който не дойдат новите притежатели, тъй като Нова телевизия отхвърли да ме поддържа против Валери Симеонов. Исках хора, които са осведомени със случая, да бъдат питани за гледната им точка, желаех да бъдат заложени въпроси на Валери Симеонов за претекстовете и задачите. Тогава ми отхвърлиха. Тогава им споделих: като желаете този закон да мине, значи не желаете тази реклама – сбогом.

- Т.е. въпреки всичко има опити за въздействие през тези пари в медийната политика?
- Да, желаех, доколкото правото на една наранена страна от един закон може да търси гледните точки. Това е обикновено. И ето какъв брой въздействам – не ми дадоха даже да се проверяват обстоятелства и данни.

- Вие си оттеглихте парите, след което обаче върнахте рекламите. Получихте ли заричане в подмяна на това?
- Не, не съм. Дойдоха други притежатели. На мен тази реклама ми е нужна, аз я стопирах макар бизнеса.

- Какви ще са вашите стъпки в случай че планът на Валери Симеонов мине в Народното събрание?
- Конституцията ясно споделя: монополите са в няколко точки. Само там може да има монопол. Така че дори и да мине законопроектът, който прави страната монополист – ние може да не го изпълняваме.

- Какво значи това?
- Ами по какъв начин какво значи – в случай че политиците, които би трябвало да извършват законите, не ги съблюдават, ние би трябвало ли да ги съблюдаваме? Не че няма да извърша закона, просто ще осъждам страната за наложително изземване на бизнеса и неговия максимален актив - лиценза.

- Преди Коледа вашите бизнес-партньори братя Найденови оповестиха, че Националната
лотария се възползва от малка врата в закона и заплаща по-малко такси в сравнение с Тотото. Става дума за 250 милиона. Веднага финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че стартира инспекция на АДФИ и тези пари биха могли да бъдат изискани от вас. В същото време братя Найденови настояват, че вие сте ги заплашил с ликвидиране. Те също споделят, че запис на опасността, която сте им отправил, има при вас. Тези им думи станаха мотив за прокурорска инспекция. Има ли съвпадане сред вички тези дейности и новите законови оферти?
- Малко е тъжно това, другояче щеше да е смешно.

- Дайте да изясним едно по едно. Заплашвали ли сте братя Найденови с ликвидиране, имате ли подобен запис и ще го дадете ли на прокуратурата?

- Ако аз имам запис, а те нямат, съгласно вас заплашвал ли съм ги? Може би се чака да ги “заплаша” пред прокуратурата, с цел да го запишем по-ясно? Не са съществени тези неща, въобще не би трябвало да ги разясня. Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години. Не разбрах какво значи, че аз имам запис на моя си телефон, а те нямат. Малко е налудничаво... Несериозно е това.

- А инспекцията на АДФИ?
- Нека да свърши. Ако би трябвало да плащаме нещо – ще плащаме

- Вие знаехте ли, че Националната
лотария е плащала по-малко.
- Плащано е всичко по закон. Законът дава няколко благоприятни условия. Тотото са решили да заплащат на по-широка основа по-малък налог. И тук няма налози, има такси. Впрочем тук въпросът е - дали могат да се желаят такси с повече от един месец задна дата? Законът не го позволява. Ако страната желае – ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо неверно – могат да ни изискат суми месец обратно.

Иначе законът дава две благоприятни условия: по-широка база и следва по-нисък налог, по-тясна база с по-висок налог. Ние смятахме, тъй като работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е написано от комисията какъв налог да плащаме. Има три състава на комисията (по
хазарта – б.а.) заменени от този момент. Всеки един го е подписвал.

И дали финансовият министър не ги е знаел тези неща? Но това си е негов проблем. През цялото това време министър е бил Владислав Горанов.

- Казвате, че финансовият министър е знаел?
- Сигурно е знаел. Но няма нарушаване на закона. Ама Тотото плащало повече – ами те нямат частен интерес. За тях има ли значение какъв налог заплащат? Вижте им докладите – всяка година са на загуба.

- Смятате ли, че инспекцията, формирана против вас по сигнал на братя Найденови, може в един миг да послужи за напън против вас?
- Би могла. Но официално, в случай че има сигнал, прокуратурата би трябвало да го ревизира. Всеки може и е свободен да подава сигнал за каквото изиска. Не мисля, че е имало напън прокуратурата да го стори. Още не съм викан там.

- Опитахте ли се да говорите с премиера Борисов от предходната седмица насам?
- Опитах се, само че не ми подвигна.

- Затова ли изпращате почитателите?
- Ами в случай че и на тях не им реагира – дано си гласоподават каквото желаят. В последна сметка страната ще заплаща, само че ще си приказваме с страната в съда. Не може да те задължават да изплащаш нещо, което ти лишава правото на активност.

- Става дума за предлагането да изплащате до 2021 година парите на към този момент спечелилите, или до 2025 със съглашение.
Държавата да го свърши. Тя приключва активността. Тя би трябвало да си го заплати. Не знам какъв брой тъкмо са парите, едва ли са толкоз огромни, че да не можем да ги платим, само че въпреки всичко страната приключва активността. Тя би трябвало да си заплаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са доста, тъй като са 10-годишни. На разпространителите – също.

Аз ли да ги заплащам? Всичко ще се отнесе към страната. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги заплати? Десетки милиони са това, в случай че не стотици. Който поддържа Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги заплати? Целият народ ще ги заплати, с налозите си. Вие, аз. Айде, аз не съм за жалене. Плюс това ние ще жалим в Конституционния съд. Това е жестоко тъпчене на конституцията.

- Няма по какъв начин да жалите в Конституционния съд.
- Няма по какъв начин – да. В това е казусът. Но в случай че има 47 съзнателни депутати – могат да сезират Конституционния съд (за това са нужни 48 народни представители - б.ред.). Президентът може, основният прокурор също може.

- Общувате ли си с 47 съзнателни депутати, които биха сезирали Конституционен съд?
- Ако се замисля – несъмнено познавам 4-5 депутати най-много. Общувам с тях в случай че се видя инцидентно, близки връзки нямам, с който и да е от тях.

- Може ли в България да се прави бизнес в случай че няма държавна защита?
- Виждате какво е ситуацията. "Искаме да го заграбим " – това е ситуацията. Колко бизнеса са заграбени до момента, не знаете ли?

- Да, само че до момента вашият бизнес вървеше добре. Това може ли да се случва без политическа защита?
- Вие по какъв начин мислите, може ли? Случва се до момента в който те виждат.

- Искате да кажете, че вашият бизнес е видян преди малко?
- Той е на 5 години.

- Вие имате и различен бизнес.
- Другият ми бизнес не е по този начин фрапиращ. Но най-странното е, че има още една компания, която има гръцко присъединяване – 45% ( "Интралот "). Те желаят да го конфискуват и него. Дали те ще си мълчат? Предполагам, че ще се оплакват някъде – я при тяхното държавно управление, я по Европа. Малко са тръгнали безпардонно.

- Вашият бизнес се е построил и е израснал без значение от политическата среда в България, по този начин ли?
- Абсолютно. Даже макар политическата среда. Защото политиците постоянно са ми пречили.

- Можете ли да дадете образци, в които са ви пречили, тъй като аз се сещам за образци, в които вие печелите много внушителни публични поръчки?
- Въпреки тях съм ги печелил. Понеже съм бил най-хубав. И все пак продадох този бизнес – строителния. Ние сме печелили публични поръчки без нито един лев рушвет. Защото сме по-добри. А и затова съм работил на загуба. Строил съм три автомагистрали, от всяка една съм изгубил по 20 милиона лв. и съм ги компенсирал оттова откъдето съм имал облага.

- Твърдите, че сте работил на загуба?
- Общо – не. На загуба бяха автомагистралите, само че имах поръчки за пътища и други дребни обекти, от които съм компенсирал. Като цяло не съм бил на загуба.

- Знаете ли бизнеси, които са съсипвани от страната?
- Това няма да го разясня. Вие несъмнено също знаете, несъмнено и аз знам.

- Щом едни държавни управляващи могат да унищожават бизнеси, значи ли, че могат да го подкрепят?
- Би трябвало да могат, да.

- Вие знаете ли бизнес, подпомаган от страната?
- Такъв не познавам.

- Ако ви върна към думите ви, че министър Горанов евентуално е знаел, че плащате разнообразни суми от Тотото – това не е ли подкрепяне от страната?
- Не знам дали го е осъзнавал, само че в случай че не беше друго заплащането несъмнено
лотарията щеше да е банкрутирала. На това едва ли щеше да издържи. Но тук би трябвало да се има поради, че лотарията се появява след това. Има закон за хазарта, ние вършим лотария.

- Когато излязохте преди години от ЦСКА казахте, че не желаете да се занимавате повече с футбол. Как по този начин решихте да вземете "Левски "? Каква е бизнес логиката да вземете губещ тим, който в последните 10 години е непрекъснато обвързван с политически апетити?
- Просто мина време и отново ми се дозанимава. Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на избран стадий от развиването си човек може да си разреши да прави положителни неща.

- Ще ви попитам по различен метод: бяхте ли помолен или заставен да вземете "Левски "?
- Аз помолих да го дадат, с цел да го спася. Не бях помолен да го взема, а желаех.

- След Тодор Батков в "Левски " влизат Иво Тонев – общински консултант от ГЕРБ, Александър Ангелов, обвързван с Делян Пеевски, и Николай Иванов. Последният стартира да печели публични поръчки за произвеждане на мантинели в огромни размери точно след влизането му в "Левски ". По-късно Спас Русев влиза в "Левски ", като редом с това Комисия за защита на конкуренцията утвърждава договорката му за "Виваком ". Изглежда, че в този тим влизат хора с емфатичен бизнес интерес. Затова ви запитвам – влизането в "Левски " беше ли обвързано с задължения, че вашият бизнес ще бъде подтикван?
- Не знам кой и по какъв начин като е влизал в "Левски " му е потръгвал бизнесът, само че в един миг клубът бе заседнал в задължения и нямаше една стотинка, той беше банкрутирал де факто. Сега "Левски " е добре – няма отговорности, има средства да се развива. Щяхме да приключим и стадиона тази година. Ако имаме опция ще го създадем, в случай че нямаме – няма.

- Споменах юриста на Пеевски. В какви връзки сте с Делян Пеевски?
- В естествени. Нямаме какво да разделяме. Познаваме се, приказваме си, само че нямаме пресечни точки, спорове или пък близко другарство.

- Той ли е един от народните представители, които визирахте доскоро? С които се познавате?
- Даже не включих, че е депутат, само че да – един от тези, които познавам, е.

- Прави ли ви усещане, че тематиката със законопроекта на Валери Симеонов въобще не присъстваше в неговите медии? Смятате ли, че той би могъл да има възможен интерес от това?
- Мисля, че не. Честно ви споделям – не мисля. Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак подобен изверг. Все отново клюки.

- В какво, съгласно вас, е демонизиран?
- Ами – случи ли се нещо и все Пеевски отговорен. Според мен не е чак по този начин.

- Защо давате изявление, вие не говорите обществено, не откликвате на журналистически предложения. Да не би да е поради това, че не ви подвига телефона министър председателят?
- Мога да дам изявление, където си желая, не ми е проблем. Бяхте най-настоятелни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР