Независио от политическите бури и икономическите спадове, тревогите на света

...
Независио от политическите бури и икономическите спадове, тревогите на света
Коментари Харесай

Оксфорд или Кеймбридж отгатнаха думата на 2019

Независио от политическите стихии и икономическите спадове, паниките на света са свързани най-много с природата. Затова и за първи година от доста време оповестените от Оксфорд и Кеймбридж  думи на годината имат сходно звучение.

Според Оксфордския речник  това  е изразът climate emergency – климатична паника.  В речника изразът е пояснен като " обстановка, изискваща незабавни дейности за прекъсване на климатичните промени и попречване на евентуално необратими вреди върху околната среда вследствие на това “.

Този израз е бил употребен 100 пъти по-активно тази година, в сравнение с през предходната.

Кеймбриджският речник пък назова upcycling (вторична употреба) дума на годината. Upcycling значи направа на нови предмети от остарели или към този момент употребявани материали.

Броят на търсенето на тази дума в уеб страницата на Cambridge Dictionary се е нараснал с 181% от декември 2011 година, когато за първи път е прибавен. А единствено за година броят на визитите на тази страница в онлайн изданието се е удвоил.

Миналата година Оксфорд уточни прилагателното " отровен " (toxic) за най-популярно, а създателите обясниха интереса със обстановката към случая " Скрипал ", както и с дейностите на придвижването #MeToo.

За Кеймбридж миналогодишната дума бе nomophobia (номофобия – боязън, че мобилният ви телефон не е под ръка). Тя съчетава  английското no mobile и латинската дума за боязън – phobia.

Думата за 2017-та съгласно Оксфордският речник бе youthquake – игра на думи, букв. младежотресение, доста културно, политическо, обществено придвижване, водено от младежи, до момента в който Кеймбридж заложи на популизъм (Populism).

Думата за 2016-та за Оксфорд  бе Post-truth, което безусловно значи " след истината " и " оттатък обстоятелствата ". С израза се посочват  обстоятелства, при които обективните обстоятелства имат по- малко въздействие върху образуването на публичното мнение от прочувствените апели. Изборът стана настоящ след решението на Острова за Брекзит и успеха на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати.

Кеймбридж разгласи, че  знаковата думата на същата година е параноид (Paranoid).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР