Независимостта на Европейската централна банка е от ключово значение за

...
Независимостта на Европейската централна банка е от ключово значение за
Коментари Харесай

Джузепе Конте с коментар за ЕЦБ

Независимостта на Европейската централна банка е от основно значение за основите на Европейския съюз, като това е залегнало в договорите на Европейски Съюз, съобщи в сряда министър председателят на Италия Джузепе Конте, наблягайки, че нито един народен парламентарен съд не би трябвало да взема решение какво може или не може да прави ЕЦБ, съобщи БНР.

"Не е работа на който и да е парламентарен съд да взема решение какво може да прави или да не прави ЕЦБ. Нейната самостоятелност е опорната точка на европейските контракти, които са приети и от Германия ", уточни Конте в изявление за вестник Il Fatto Quotidiano.

"Намирам за несвоевременно народен съд, било той и парламентарен, да изиска от ЕЦБ да потвърждава правотата на своите покупки на активи. Никакъв съд не може да се меси в тези инициативи на централната банка ", добави той.

Коментарите на Конте по отношение на независимостта на ЕЦБ идват, откакто ден по-рано Федералният парламентарен съд на Германия постанови, че централната банка на еврозоната надвишава част от пълномощията си чрез програмата за закупуване на активи на обществения бранш (програмата PSPP, или по-известна като "количествени удобства "). Немският най-висш съд също по този начин даде на ЕЦБ тримесечен период да поправя програмата си за покупки на активи, или в противоположен случай Бундесбанк (централната банка на Германия) ще загуби правото си да взе участие в тези интервенции.

Решението на немския съд беше последвано от изказване на ЕЦБ, в което банката акцентира, че остава изцяло ангажирана да направи всичко належащо в границите на своя мандат, с цел да подсигурява, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще доближи до всички елементи на еврозоната.

Междувременно министър председателят Конте също по този начин разгласи, че идващият пакет от стопански тласъци за Италия ще възлиза на към 55 милиарда евро и добави, че чака този пакет да бъде утвърден до края на седмицата.

Той още веднъж означи, че Италия не се нуждае от Европейския механизъм за непоклатимост (спасителния фонд на еврозoната ESM) и означи, че ще бъде мъчно контрактуваният в границите на Европейски Съюз взаимен оздравителен фонд да започва преди лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР