Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра

...
Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра
Коментари Харесай

Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци

Независимостта е успех на българския хладнокръвен дух, на нашата религия и мощ. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Той дружно с народни представители взе участие в тържествените празнувания във Велико Търново във връзка годишнината от оповестяването на Независимостта на България.

Емил Христов участва на военния обред за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „ Царевец “ и произнесе слово и сервира цветя на пирамидата на Независимостта. Честванията във Велико Търново са под патронажа на ръководителя на българския парламент.

„ 112 години ни разделят от датата, на която българският народ имаше вярата и волята да извърши едно свято дело, дело, което извърши фантазиите на хиляди българи за независимост и за самостоятелност. Това дело е и блестяща дипломатическа победа – най-голяма победа на българската дипломация. Днес ние почтени ли сме, какво ще завещаем на тези след нас – да събират парчета от България ли, да се борят за независимост, за самостоятелност, това ли заслужава българският народ? Нека протегнем ръка един към различен, а не юмруци, да помогнем един на различен и на страната си, да бъдем почтени за поколенията преди нас “, прикани заместник-председателят на Народното събрание.

По-рано Емил Христов и народни представители участваха на празничната Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове “ в църквата „ Св. 40 мъченици “. Там бе отслужен водосвет и бяха поръсени бойното знаме на НВУ „ Васил Левски “ и знамената на държавните и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 година цар Фердинанд прогласява Независимостта. Депутатите сервираха цветя на гроба на цар Калоян.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутатите се включиха и в празничното шествие и полагането на гирлянди на паметника „ Майка България “ с присъединяване на военния оркестър на НВУ и Духовия оркестър на община Велико Търново.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР