Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи

...
Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи
Коментари Харесай

Минск: Независимостта ни е свята, не се обединяваме с Русия

Независимостта е свята, Беларус няма да основава никакви взаимни органи за ръководство с Русия, обявиха от президентската администрация в Минск през Би Би Си.

Повод за коментара е обява в съветския в. " Комерсант ", в която се твърди, че двете страни отчасти ще обединят стопанските системи си и в действителност потеглят към основаването на конфедеративна страна.

По думите на Наталия Ейсмонт, пресаташе на беларуския президент Александър Лукашенко, изказванията на " Комерсант " са просто журналистически клишета.

Вестникът разгласява фрагменти от стратегия за икономическа интеграция с позоваване на документ, за който се твърди, че е подписан от министър председателите на Русия и Беларус Дмитрий Медведев и Сергей Румас на 6 септември.

Заместник-главният редактор на " Комерсант " Дмитрий Бутрин разяснява, че това е коренен план за икономическа интеграция, аналогична на конфедерация или даже федерация от страни.

" Става дума за усвояване на съвсем напълно държавната стопанска система на Беларус от мощно одържавената стопанска система на Русия. " - се споделя в публикацията.

В нея се споделя още, че се планува до 2021 година да влезе в действие обединен данъчен кодекс, банков и финансов контрол, митническа политика, обединен регулатор на енергийните пазари. Вестникът не показва конкретика по реализацията на тези ограничения - да вземем за пример по какво посочената митническа политика би се различавала от в този момент настоящата политика на Евразийския стопански съюз.

" Условията са нереални, а най-удивителни в тази публикация са периодите ", разяснява пред Би Би Си Вадим Йосуб, старши анализатор в " Алпари Евразия ".

" Когато се написа, че за година или година и половина ще се унифицират Гражданския кодекс, данъчната система, банковата и митническата система, и т. н. - това е фантастика. " - показва той.

По думите му, за Беларус сходна интеграция е неизгодна от икономическа позиция. Наред с това Минск ще би трябвало да се причисли към съветските контрасанкции и на собствен ред да стане обект на спомагателни наказания.

" Ако концепцията е Беларус и Русия да са равностойни в ръководството, Москва няма да одобри това. Ако е съразмерно на тежестта на страните, няма да го одобри Минск. Другото е просто договаряния сред столиците - т.е. същото, което е налице и в настоящия миг. Публикацията не прибавя нищо ново. " - установи политическият наблюдаващ от TUT.BY Артьом Шрайбман.

" Проектът за стратегия ще стане стратегия единствено тогава, когато бъде подписан от двамата президенти ", разгласи Наталия Ейсмонт.

В основата на който и да е развой е заложено ситуацията за независимостта на Беларус и Русия, добави тя.

" В интеграционните процеси подхващаме единствено такива стъпки, които са стопански целесъобразни. Не сътворяваме никакви взаимни органи. Страните не са подготвени за това. " - акцентира Ейсмонт.

Припомняме, в края на предходната година се появиха известия за напън от страна на Москва за " по-дълбока интеграция " на двете страни, която наблюдаващите нарекоха " пълзяща анексия " и " усвояване " на Беларус от Русия. През последните месеци Лукашенко имаше няколко срещи с съветския президент Владимир Путин, на които е решено да се основат работни групи за разискване на " интеграцията ". Москва към този момент оказва напън за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус обаче разгласи, че тя би трябвало да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

На 5 декември 2018 година Лукашенко се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши противоречивите въпроси. Несъгласията са свързани с повишението от страна на Москва на налога върху добива на потребни изкопаеми, цената на съветския петрол за Беларус, както и на съветския газ. Тогава не беше реализирано единодушие.

В края на декември още веднъж имаше среща сред двамата, към която към момента има доста незнайни. В някои съветски медии се появиха изявления, че Лукашенко се е огънал пред съветския напън и е приел " обединение " на Беларус с Русия, което би било фактическо анексиране на Беларус при отвод от суверенитет от страна на Минск.

Официално Кремъл не отхвърли разновидността за " обединение ", като беше декларирано, че двете страни " вървят една към друга ".

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с публично изказване, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изказване обаче не последва.

В предходните месеци президентът на Беларус неведнъж алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той съобщи, че " Беларус е подготвена към поетапна интеграция с Русия ", само че е неефикасно Москва да употребява напън.

" Да ни шантажират и да се пробват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е неефикасно. Ние би трябвало да вървим към интеграция в името на единението на нашите нации. Не мога да приема подмолни измами, всичко би трябвало да е почтено и намерено " - уточни Лукашенко. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР