Независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, повишаване

...
Независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, повишаване
Коментари Харесай

Бизнес организации напомниха с писмо, че съдебната реформа не е завършена

Независимост на правосъдната власт, бистрота и отчетност на прокуратурата, повишение на успеваемостта на правосъдния развой, електронно правораздаване и промяна на правното обучение. Това бяха част от акцентите в позицията на осем бизнес асоциации, които през днешния ден оповестиха, че са изпратили отворено писмо за правосъдната промяна до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева, по този начин и до президента Румен Радев, основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Писмото е и удостоверение на предходното сходно писмо, изпратено до българските институции през януари предходната година.

" Твърдо уверени сме,че неналичието на неутрален и ефикасен съд и прокуратура несъмнено се явява една от най-съществените бариери пред икономическия напредък в България, привличането на задгранични вложения и основаването на равни условия за всички стопански оператори ", пишат организациите в новото си писмо.

То е подписано от представители на Advantage Austria София, Американска комерсиална камара в България, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-швейцарска комерсиална камара, Канадско-българска бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българска комерсиална и индустриална камара и Норвежко-българска биснес група.

В позицията представителите поддържат " общите правила, залегнани в основата на заключенията и рекомендациите " в самостоятелния разбор на четиримата задгранични прокурори направен за българското държавно обвиняване. Правителството пое ангажимент да извърши посочените там ограничения до края на 2018 година.

Представителите на организациите приветстваха стъпките, подхванати през предишните две години - измененията в Конституцията и промените в закона за правосъдната власт - само че означиха, че промяната надалеч не е приключена.

На въпрос за отхвърли на държавното обвиняване да проверява случая с болтовете на колата на НСО, употребена от Лозан Панов, заместник-председателят на Британско-българска бизнес асоциация Омуртаг Петков съобщи: " дебатът е по-всеобхватен, и ограничавайки го до какво би трябвало да се случи с прокуратурата и до битката сред прокуратурата и останалата част от правосъдната власт, няма да има спор, и надлежно няма да има и промяна. " Трябва да има освен промяна на институциите, само че и промяна в правното обучение и въвеждането на електронно правораздаване, които са " фундаментални неща. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Съдебната промяна (614)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР