Независимо за какви цели искате да отглеждате куче, е много

...
Независимо за какви цели искате да отглеждате куче, е много
Коментари Харесай

Основни методи при обучението на кучето

Независимо за какви цели желаете да отглеждате куче, е доста значимо да го научите на дисциплинираност, както и на някои съществени команди, в случай че желаете то да Ви служи правилно. Ето за какво тук ще Ви срещнем с главните способи при образованието на кучетата, а това по кое време и по какъв начин ще ги прилагате, зависи както по отношение на съответната порода на кучето, по този начин и по отношение на характера му:

1. Поощрителен метод

Това би трябвало да е най-често прилаганият способ във възпитанието на кучето, изключително в случай че сте го взели за домакински любим. Кучето може да бъде поощрявано просто като му кажете отлично с нежен звук и го погалите. Поменете обаче, че то не разпознава съответните думи, а само интонацията Ви. Когато го поощрявате, използвайте по-нежен и нежен звук. Друг метод за насърчаване е да му предложите някое кучешко лакомство, само че е добре да вършиме това единствено когато го учите на съответни команди. Иначе рискувате надебеляване на кучето.

2. Подражателен метод

Този способ е доста сполучлив, само че по-трудно използван. Той се основава на правилото, че по-малките кучета се учат да подражават на по-големите, както е и при децата. За тази цел обаче би трябвало да разполагате и с по-старо куче, което е дресирано да извършва команди. За страдание, не всеки притежател на куче може да разполага постоянно на разположение и с по-зряло и добре възпитано куче.

3. Механичен метод

Най-общо казано, този способ се базира на физическото наказване. При съвсем всички кучета работи безотказно, само че не би трябвало да прекалявате с него. Кучето в никакъв случай не се удря с ръка и със мощ, а с надиплен вестник или хартия. Освен това в никакъв случай не наказвайте кучето за нещо, което е направило във Ваше неявяване, тъй като няма безусловно никакъв смисъл. То би трябвало да знае защо го наказвате, т. е. наказването да се случва сега, в който то прави някоя пакост, а не по-късно.

4. Контрастен метод

Както подсказва самото име на метода, това е да научите кучето каква е разликата сред контрастите, а точно какъв брой е добре да бъде поощрявано и какъв брой неприятно е да бъде наказвано. Последователността на дейностите Ви обаче би трябвало да е първо да наложите механичния способ и чак откакто кучето е изпълнило това, което сте му подали като команда, да го поощрите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР