Независимо проучване на Римокатолическата църква разкри стотици случаи на сексуално

...
Независимо проучване на Римокатолическата църква разкри стотици случаи на сексуално
Коментари Харесай

Нов доклад разкрива стотици случаи на сексуално насилие

Независимо изследване на Римокатолическата черква разкри стотици случаи на полово принуждение, за които се твърди, че са осъществени от духовенство и миряни от Кьолнската епархия, предава bTV, цитирайки AFP.

В отчета за най-голямата епархия в Германия се оповестява за 314 жертви и 202 хипотетични причинители на полово принуждение в интервала от 1975 година до 2018 година " Повече от половината от жертвите са деца на възраст под 14 година ", прибавят създателите му. Последвалото следствие оневини архиепископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Воелки, който дълго време се опълчва на напъните за промяна на Църквата по обвинявания за нарушение на отговорностите поради злоупотреби. След публикуването на отчета архиепископът съобщи, че краткотрайно отстранява двама чиновници на Кьолнската епархия поради " прикриване " на случаи на корист.

Името на Воелки се свързва с протестни дейности на локални католици против него, откакто в продължение на месеци той е отказвал да разреши публикуването на по-ранно изследване за полови похищения, осъществени от свещеници в неговата епархия. Кардиналът обосновава решението си, като се базира на „ правото на персонален живот” на хипотетичните причинители, упрекнати в отчета, написа още AFP. Заради новите данни за принуждение в немската епархия обаче архиепископът даде обещание да предприеме по-конкретни ограничения през идната седмица, откакто се запознае с изследването напълно.

Докладът за епархията в Кьолн не е единственият, който разкрива полови злоупотреби в Католическата черква в Германия. Проучване на Германската епископска конференция през 2018 година, демонстрира, че близо 1700 духовници са направили „ някакъв вид” полово принуждение против 3700 малолетни, най-вече момчета, сред 1946 и 2014 година Авторите на отчета обаче настояват, че действителният брой на жертвите е доста по-голям. Данните от него разкриват педофилски кавги в Австралия, Чили, Германия, Франция, Ирландия и Съединени американски щати.

Разкритията принудиха архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Райнхард Маркс да се извини от името на Германската католическа черква. Понастоящем Църквата заплаща на жертвите по 5 000 евро " като самопризнание за страданията им ", както и за покриване на таксите им за терапия. В момента Католическата черква в Германия наброява 22,6 милиона членове, което е с 2 млн. по-малко спрямо 2010 година, когато първата огромна вълна от случаи на корист с деца излезе нескрито.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР