Независимо от уверенията на управителя на Топлофикация Перник“ АД, че

...
Независимо от уверенията на управителя на Топлофикация Перник“ АД, че
Коментари Харесай

КЕВР: „Топлофикация-Перник” дължи компенсации на потребителите


„ Независимо от уверенията на шефа на „ Топлофикация Перник “ АД, че до края на отоплителния сезон няма да бъдат позволени други повреди, КЕВР е длъжна да упражни дадените й пълномощия и да търси трайно решения на зародилите проблеми с обезпечаване на качественото топлоснабдяване в гр. Перник. След привършване на почналата на 1 март 2018 година инспекция по постъпилите в КЕВР тъжби от консуматори на „ Топлофикация Перник “ АД, регулаторът ще изготви отчет, който ще бъде обществено оповестен “. Това съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов пред публицисти във връзка сигнали на поданици на гр. Перник за зачестили случаи на утежняване и спиране на топлоподаването в някои региони на града, оповестиха от КЕВР.

Той акцентира, че по всяка от жалбите проверяващият екип на КЕВР е изискал от сдружението документи, информация и мнения. Част от материалите са към този момент предоставени, като паралелно с това Комисията е настояла и за спомагателна информация и сведения по всяка тъжба. В сходство с открития ред, на всяка от жалбите ще бъде даден съответен отговор.

По самодейност на регулатора в идващите дни следва тристранна среща в Комисията с представители на Община Перник и управлението на „ Топлофикация Перник “ АД за трайно решение на проблемите, които съпътстват работата на топлофикационното сдружение, осведоми ръководителят на КЕВР. Той разгласи, че ще изиска управлението на сдружението прецизно да съблюдава условията на нормативната уредба и практиката през последните години, които плануват при спирането на топлоснабдяването за интервал над 48 часа, потребителите да не заплащат цената на недоставената през съответния интервал топлофикационна услуга. Пояснено беше, че сдружението дължи такива обезщетения на потребителите, без значение от вида контракти, които те имат с топлопреносното сдружение, в това число и по програмата „ Лоялен клиент “ за преференциални цени на доставяната топлоенергия. Във връзка с постъпващи сигнали, че „ Топлофикация Перник “ АД отхвърля обезщетения на тези клиенти, на идната тристранна среща КЕВР ще изиска тези контракти от „ сдружението и ще упорства те също да бъдат обезщетени. „ Типът на контракта не освобождава топлофикационното сдружение от задължението да доставя качествена услуга, откакто и в неговите Общите условия ясно е указано, че при спирането на услугата за интервал, преизпълнен 48 часа, доставчикът дължи обезщетения “, сподели доцент Иван Иванов.

Председателят на Комисията Иван Иванов осведоми, че на извършена среща с регионалния шеф на Перник и шефа на „ Топлофикация Перник “ АД, от сдружението са дали уточнения по отношение на аргументите за зачестилите повреди по част от топлопреносната мрежа на града. Голяма част от нея е била построена редом с амортизирани сектори на водоснабдителната мрежа и при пробиви, студената вода облива прилежащите сектори на топлопреносната мрежа, които са с доста висока температура. Това прикосновение води до пробиви в топлопреносната мрежа, което постанова подмяната и на част от мрежата на ВиК оператора, са декларирали от Топлофикация Перник “ АД.

„ Енергийният регулатор е извършил всички условия, свързани с приемането на нужната регулаторна рамка във връзка с плановете за интерконекторни газови връзки със прилежащи страни и няма виновност за тяхното закъснение “, разясни в отговор на въпроси ръководителят на КЕВР. По думите му по отношение на всички зараждащи въпроси регулаторът правилно и навреме е изпълнявал отговорностите си и е давал нужните мнения и единодушие.

„ Не смятам, че съществува заплаха за доставките на природен газ за България вследствие на зародилия спор сред Украйнския газопреносен оператор и „ Газпром, защото той не визира доставките към Европа, включително в южно направление към България, Гърция и Турция “, разяснява ръководителят на КЕВР. Той напомни, че в гласуван Регламент на Европейска комисия се преглеждат три равнища на заплаха за спиране на снабдяването с природен газ за консуматори в страна-членка на Европейски Съюз. При най-високото, трето равнище е въведено обвързване на прилежащите страни да подкрепят с доставки на природен газ застрашената страна-членка. Такива благоприятни условия към този момент има през българо-гръцката газова връзка „ Кулата-Сидерокастро “ и през интерконектора с Румъния. Освен това, уточни доцент Иван Иванов, за България са вероятни доставки и по досегашния газопровод с Турция, откакто към този момент е на практика допустима реверсивна връзка в посока към България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР