Независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи

...
Независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи
Коментари Харесай

Президент и премиер се изравниха по рейтинг - на Радев пада, на Борисов се качва

Независимо от шумно изразяваните крайни отзиви, сечението на публичните настройки демонстрира сериозна поддръжка както за подхванатите ограничения през този интервал, по този начин и за метода, по който хората са се възползвали от тях, демонстрира изследване на „ Алфа Рисеърч”. 70% утвърждават здравно-карантинните ограничения, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% - ограниченията в образованието и най-много своевременното въвеждане на отдалечено образование за децата им. 52% е поддръжката за лансираните обществени ограничения, ориентирани към най-уязвимите и рискови групи.

"Преобладаващо сериозни настроения са налице само към към момента неразбираемите стопански ограничения, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в идващите месеци. Ако погледнем към актуалните упования, ще забележим също, че въпреки изтощени, или изнервени от рестриктивните мерки, у хората към момента преобладават страховете и предпазливостта – избират по-бавното и последователно връщане към нормалността, в което да има по-малко люшкания и повече предвидими дейности (40%), пред високата или доста мудна скорост ", означават социолозите от "Алфа рисърч ".

Националното представително изследване на "Алфа Рисърч ", извършено измежду 1000 пълнолетни поданици на страната посредством телефонно изявление в интервала 28 април – 5-ти май 2020 година демонстрира, че през този първи стадий от рецесията позитиви извличат тези политици, които сложиха живота и здравето на хората над стопанската система. В резултат, двата месеца изключително състояние са довели до следното разбъркване на позициите върху шахматната дъска на българската политика:

"Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев, чийто мащаб не сме записали през досегашния му мандат. Спад, който има две числови и едно структурно измерение. Числовите – ерозия на позитивните оценки с 8 на 100 (от 48% през декември до 40% при започване на май); 10 процентен скок на негативните отзиви – от 15 на 25 на сто). Структурната смяна – за първи път от встъпването в служба на президента, президент и министър председател се изравняват по доверие (40% - за Радев, 40% - за Борисов). Този паритет основава радикално друга динамичност и конспирация пред идните през есента на идната година президентски избори, за които досега Радев беше най-силният претендент. Макар и по индиректен метод, завихреният от рецесията с ковид танц на рейтингите може да повлияе значително и на по-близките парламентарни избори, тъй като опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от дребното си представители със дарба да влияят върху публичното мнение ", разясняват от "Алфа рисърч ".

Повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той доближава вторите релативно най-високи стойности след „ златните “ първи години на първия му мандат – 40% позитивни оценки за активността му (ръст от 10 на 100 по отношение на декември), 31% негативни (спад от 8 на 100 по отношение на декември). Разгледано в малко по-краткосрочна ретроспекция, за финален път министър председателят има положителен рейтинг, само че с най-малък превес на утвърждението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018 година, в края на българското европредседателство.

Според социолозите въпреки и да е още доста рано да се вършат дълготрайни заключения, може да се каже, че три основни публични настройки обуславят това „ насрещно придвижване “ в рейтингите на двамата генерали. Първо, необикновената за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се оправим не по-зле от доста други страни. 40% са на мнение, че страната ни се оправя по-добре от множеството европейски страни в битката против COVID-19, съгласно 38% - в едни посоки се оправяме по-добре, в други по-зле и едвам 14% - считат, че във всичко се оправяме по-зле. Тази оценка разумно усъвършенства позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за ограниченията, с които противодействаше на рецесията, и противоположното, утежнява тези на президента, който беше един от главните съперници и критици на подхванатата тактика.

Второ, за публичното мнение, изходът от директните конфликти сред министър председател и президент, е в интерес на премиера. Предвид досегашната отдалеченост в равнищата им на доверие, това е много съществено превръщане на настройките, даже и да е единствено краткотрайно. 34% утвърждават позицията на Борисов по отношение на ограниченията за ограничение разпространяването на ковид в първичната остра фаза от рецесията, против 27% поддръжка за позицията на Радев. По-сближени са оценките за позициите им по отношение на скоростта и метода към икономическото възобновяване – 28% утвърждават тезите на премиера против 24% - на президента.

Двата месеца изключително състояние водят до двоен отрицателен резултат и за главната опозиционна мощ Българска социалистическа партия. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта поддръжка и рейтингът й спада до равнище от 15%. Съизмерими стойности е имал предходният ръководител на левицата Михаил Миков през 2015-2016г., преди да бъде заменен на лидерския пост от госпожа Нинова. Още по-сериозно наподобява отражението върху електоралната поддръжка за Българска социалистическа партия. Спрямо декември партията губи към една трета от евентуалните си гласоподаватели (от 21.5% на 12.2%). Ако не преодолее този отрицателен процес през интервала на предстояща икономическа криза посредством привличане на изпадналите във финансови усложнения гласоподаватели, тя рискува да се трансформира в донор на гласове за други политически сили, показват от "Алфа рисърч ".

Запазвайки позициите си от преди рецесията съвсем без смяна (20.8%), единствено заради ерозията на Българска социалистическа партия (до 12.2%), ГЕРБ получава съвсем двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната групировка на Слави Трифонов. Реалните електорални позиции на тази партия обаче, в случай че се яви на избори, могат да се окажат много еластични и това да докара до разбърквания и при други политически сили. При останалите политически субекти основни промени няма. Почти всички те губят леко от рецесията, включително дребният съдружен сътрудник "Обединени патриоти ", които остават в сянката на огромния ръководещ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР