Независимо от метеорологичните условия, често ни се налага да пътуваме

...
Независимо от метеорологичните условия, често ни се налага да пътуваме
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! Важни правила какво да правите при аквапланинг на пътя, за да оцелеете

Независимо от метеорологичните условия, постоянно ни се постанова да пътуваме и през есента, даже когато времето е неприятно. Мокрите от дъжд пътища са причина за рисков аквапланинг. Ето няколко лесни защитни ограничения, които могат да ни обезпечат безвредно и умерено пътешестване. Аквапланингът е действителна опасност в есенното време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира сред гумата и пътя, се губи взаимоотношението сред двете и сцеплението изчезва, написа " Монитор ".

Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, е значимо да запазите успокоение. Махнете крайници си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете кормилото. Когато намалите скоростта, сцеплението може да се върне ненадейно. Когато това се случи, гумите би трябвало да са в изправено състояние и да сочат в вярната посока, а не към насрещното платно.

Можете елементарно да намалите риска от аквапланинг даже преди да седнете зад кормилото. Първият метод е да проверявате постоянно дълбочината на протектора на гумите си и да сте сигурни, че те са в положително положение. Износените гуми изтласкват водата доста по-малко, защото протектора към този момент няма нужния потенциал да събира водата. Според закона, минималната дълбочина на протектора е 1,6 мм, само че би трябвало да имате поради, че гумите губят свойствата си за попречване на аквапланинг още при 4 мм.

Износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч. По време на тест най-хубавата нова гума е попаднала в аквапланинг при скорост 85 км/ч. Освен да следите дълбочината на протектора, е нужно да проверявате и налягането в гумите. Ниското налягане усилва риска от аквапланинг. Проверката и възможното напомпване на гумите са значими ограничения за сигурност, които няма да ви костват нищо в най-близката бензиностанция.

Можете да предотвратите аквапланинг и до момента в който сте зад кормилото. Най-важното нещо е да поддържате вярна скорост когато и да е. На пътя в никакъв случай не разчитайте сляпо на технологиите и не вземайте ограничаването за скорост като минимална стойност за придвижване. Дори и новите гуми може да не са в положение да предотвратят аквапланинг, в случай че шофирате прекомерно бързо в пороен дъжд. Най-важната защитна мярка, която водача може да приложи, е да съобрази скоростта по отношение на обстановката и метеорологичните условия.

При мощен дъжд би трябвало да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, с цел да позволите на шарката на протектора да отстрани цялата вода сред гумата и пътната настилка. Когато времето е дъждовно си предвидете повече време за път, с цел да премахнете какъвто и да е напън да карате по-бързо. Много е значимо да спазвате вярна отдалеченост за сигурност от другите коли, защото мократа настилка усилва спирачния път. Бъдете деликатни и със самата пътна настилка. Както знаем, пътищата се износват и се появяват дупки и коловози, които могат да са доста дълбоки. Ако има коловози, не карайте в тях, защото те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, в сравнение с в тях.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР