Независимо от коментарите на САЩ или от решение за налагане

...
Независимо от коментарите на САЩ или от решение за налагане
Коментари Харесай

Чавушоглу: Независимо от позицията на САЩ, ние вече сме купили С-400

Независимо от мненията на Съединени американски щати или от решение за налагане на наказания на Турция, Анкара към този момент е закупила съветската система за противоракетна защита С-400. Това съобщи в понеделник външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщи БГНЕС.
Говорейки пред кореспонденти на взаимна конференция с неговия сътрудник от Руанда Ричард Сезибера, Чавушоглу съобщи, че за Турция „ не предстои на разискване “ отвод от С-400 и Анкара към този момент разисква периодите за доставка на ракетните системи.
" Турция незабавно се нуждае от противовъздушна защита. Ние не можем да кажем, че НАТО би трябвало да ни отбрани, в случай че има нахлуване, тъй като, да бъдем почтени, НАТО може да отбрани единствено 30% от турското въздушно пространство. Съединени американски щати, Германия и Холандия изтеглиха батареите „ Пейтриът “, когато ние се нуждаехме от тях най-вече “, съобщи Чавушоглу.
Що се отнася до решението на Вашингтон да изгони Турция от програмата за изтребители F-35, Чавушоглу сподели, че други сътрудници в програмата са недоволни от този ход. " Всички решения би трябвало да се вземат с консенсус, Турция е сътрудник в програмата F-35 и има забележителен принос. Ние допринесохме с повече от 1 милиард $ за програмата. Други сътрудници в програмата също са недоволни от този ход “, уточни първият посланик.
Министърът съобщи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са удостоверили, че им следва среща в коридорите на Г-20 в Япония, с цел да обсъдят въпроса за С-400, както и други тематики, в това число развиването в Сирия.
Припомняме, че несъгласията сред Турция и Съединените щати са на няколко фронта, в това число решението на Анкара да закупи С-400, потвърждавайки, че съветската ракетна система не може да бъде интегрирана в системите на НАТО. Вашингтон счита, че това би заплашило ролята на Турция в производството на изтребителите F-35 на компанията Lockheed Martin, които съгласно Съединени американски щати ще бъдат компрометирани от С-400.
Турция реши през 2017 година да поръча зенитната система С-400 след продължителни старания да се снабди с американски системи за противовъздушна защита.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР