Независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават,

...
Независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават,
Коментари Харесай

По-добре да няма държавни банки, според Николай Василев

Независимо от положителните планове, с които финансовите институции се основават, най-после те могат да се трансфорат в политически орган за предоставяне на заеми на съответни хора. Заради тази своя теза и опит някогашният министър на стопанската система в държавното управление на Саксккобруггоски Николай Василев счита, че държавни банки въобще не би трябвало да има. В студиото на БиТиВи той разяснява абсурда с заема, провиснал от ББР за колекторска активност, което разгневи премиера Борисов и той през вчерашния ден разпореди да се смени управлението на банката.

Василев предвижда, че безработните поради създалата се обстановка ще надвишават 100 хиляди души. На този стадий България се оправя изненадващо добре, по тази причина и излизането на страната от рецесията ще бъде релативно бързо, счита той. Като мярка Василев предложи мораториум върху покупката на всевъзможни коли и техника от държавни институции и институции.

Според Николай Василев нищо не пречи държавната поддръжка за бизнеса и жителите - мярката " 60/40 " и безлихвените заеми - да се реализират и без съществуването на държавна банка. Такива ограничения се подхващат и от страни, където държавни банки няма, уточни Василев и като цяло утвърди дейностите на финансовото ведомство в рецесията.

Подкрепям и мярката " 60/40 " в новия ѝ вид, в този момент страната поема 2/3 от разноските на един шеф за един чиновник ", изясни Василев. По думите му в случай че един шеф не е подготвен при такива условия да резервира служащите си, то може би по принцип той не желае за ги резервира.

По думите му междинната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, а за този интервал е трябвало хората да си заделят средства, тъй като е било ясно, че следва възнагражденията да стартират да понижават. Николай Василев напомни, че и през 2008 година, като член на тогавашното държавно управление, е бил срещу изхарчването на 3 милиарда лева остатък, защото годината е била " мъртвило пред стихия " и на идната година рецесията е пристигнала. По думите на Василев 2019 година също е била такава и изхарчения остатък от 6 милиарда лв. в този момент е щял да ни пристигна добре.

В мощните години страна, фамилии и компании би трябвало да икономисват, тъй като постоянно идват по-лоши години ", съобщи някогашният министър на стопанската система.

Финансистът сподели още, че балонът с цените на парцелите към този момент е спукан, а те от дълго време са надценени и сумите е трябвало да паднат и без рецесия от този темперамент. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР