Независимо колко са разочаровани европейските лидери за Brexit, когато става

...
Независимо колко са разочаровани европейските лидери за Brexit, когато става
Коментари Харесай

ЕС няма друг избор, освен да удължи Brexit

Независимо какъв брой са разочаровани европейските водачи за Brexit, когато става дума за настояването на Тереза Мей да забави напускането на Англия, те нямат различен избор, с изключение на да дадат на английския министър председател това, което желае, написа в собствен материал Politico.
Въпреки ескалирането на реториката от водачите в целия континент, това е едно място в двугодишните договаряния, в което Обединеното кралство има превъзходство.
Разочарованите европейски държавни управления непрекъснато променяха настройките си, настоявайки Мей да им уточни ясна причина за настояването на в допълнение време след крайния период на 29 март, избран от самата Англия. Те я помолиха да изясни по какъв начин възнамерява да преодолее безизходицата в Камарата на общините, която два пъти отхвърли съглашението за отдръпване, което министър председателят контракти с Европейски Съюз предишния ноември.
„ Ако желаят закъснение, британците би трябвало да обяснят по какъв начин възнамеряват да обезпечат друг резултат “, сподели холандският министър председател Марк Рюте, сравнявайки Мей с кино воин от " Монти Пайтън ", който отхвърля да признае провалянето даже откакто загуби всичките си крака в борба с мечове.
Министърът по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо съобщи, че аргументите за подаване на искане от страна на Англия би трябвало да бъдат " надеждни, целенасочени и подкрепени от болшинство ".
В отговор на настояването за удължение от Мей в сряда, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че даването му ще зависи от утвърждението на съглашението за Brexit от депутатите. „ Смятам, че ще бъде допустимо малко удължение, само че то ще бъде обвързано с позитивно гласоподаване на съглашението за отдръпване в Камарата на общините “, съобщи Туск.
Въпреки реториката - и фактът, че удължаването изисква тяхното единомислещо единодушие – европейските водачи имат по-малко въздействие, с цел да наложат решението си на Мей, в сравнение с допускат сходни изказвания. Те могат да кажат „ да “ или „ не “ на настояването на Англия за малко удължение, което Мей изиска публично с писмо в сряда. Те могат да я разпитат на срещата на върха в четвъртък за нейните планове. Те на доктрина могат да дефинират друга дълготрайност на забавянето. Те могат да задържат своето единодушие до последната минута идната седмица, само че в последна сметка ще би трябвало да се съобразят с нейното искане.
Нито една страна от Европейски Съюз не желае да бъде упреквана за това, че е провокирала Brexit без договорка, който ще нанесе съществени стопански вреди освен на Англия, само че и на най-близките й съседи, изключително Ирландия, Франция, Белгия и Холандия. Така че няма възможност никой да наложи несъгласие на отлагането, в случай че Лондон изиска такова.
Освен това Европейски Съюз няма право да постанова условия на Мей, като провеждането на втори референдум за това дали въобще да напусне блока, да свика парламентарни избори, или да се откаже от някои от алените линии, които сложи преди началото на договарянията. Това освен би нарушило английския суверенитет, само че ще сътвори казус, който би могъл да се употребява в бъдеще за други държави-членки.
„ Те нямат законно право да дефинират каквито и да било условия. Въпреки това, те биха могли да дефинират друг интервал от време, от този, който тя желае и това може да бъде доста значимо “, изяснява авторитетният някогашен началник на правната работа на Съвета на Европейски Съюз Жан-Клод Пири.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи срещата на върха, сподели тази седмица, преди да обиколи основни европейски столици, че Европейски Съюз би трябвало да бъде отворен за разглеждане на „ дълъг период, в случай че Англия счете за належащо да премисли тактиката си за Brexit и да реализира консенсус към него “. Това наподобява отразява пожелателното мислене в Брюксел, че британците могат да изберат да останат, в случай че им се даде задоволително време.
Но това също наподобява малко евентуално. В Уестминстър и Брюксел се образува съпротива против по-дълго удължение, което би изискало Англия да избира евродепутати през май. И до момента в който по-дългото закъснение до края на тази година ще даде време за втори референдум или парламентарни избори, то ще има доста дефекти. За Лондон присъединяване в изборите за Европейски парламент би било политически неловко и може да провокира протестен избор, който би направил всяко съглашение още по-трудно.
От позиция на Европейски Съюз, по-сериозната заплаха е, че като пълновръстен член Англия ще бъде в положение да употребява правото си на несъгласие, с цел да попречва договарянията за бъдещия седемгодишен бюджет на Съюза и да се опита да изнудва 27-те за отстъпки за бъдещите връзки.
Независимо че Англия не е правила такива ходове през последните две години, някои радикални последователи на Brexit от Консервативната партия на Мей към този момент желаят Лондон да играе доста по-твърдо с Брюксел и да максимизира неприятностите, които може да сътвори на Европейски Съюз.
Дипломатите настояват, че окончателното решение е малко евентуално да бъде взето на срещата на върха тази седмица. Европейските водачи по-вероятно ще дефинират курс на деяние, който би трябвало да се приложи в последния миг посредством писмена процедура - или вероятно небрежно проведена изключителна среща на върха - според от това какво се случва в политиката на Уестминстър през идната седмица. Но можем да чакаме крайният резултат да бъде малко удължение.
Докато 27-те настояха договорката за отдръпване да не може да бъде променяна, тримесечното забавяне обаче може да даде време на двете страни да се приближат до съглашение.
Британският министър председател може да се съветва с Народното събрание по отношение на опциите за дълготрайни връзки и по-късно да предоговаря елементи от политическата декларация за бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз. Европейски Съюз би могъл също по този начин да уточни по-конкретно плануваната бъдеща комерсиална рамка в опит да понижи вероятността да се наложи използването на така наречен ирландска защитна мярка.
Това може да помогне на Мей да убеди северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), от чиято поддръжка зависи в Народното събрание, че съглашението за Brexit не съставлява смъртна опасност за единството на Обединеното кралство. Това също ще модифицира доста пакета, тъй че да се преодолее ветото от ръководителя на английския парламент за трето гласоподаване на същия документ.
Европейски Съюз би трябвало да вземе насериозно заканите на последователите на твърдия Brexit, че ще основат съществени проблеми и да ограничи удължаването до 3 месецa, с цел да резервира натиска върху Народното събрание да промени решението си. Англия се нуждае от тласък, с цел да реши сред доста другите версии на Brexit без безкрайни диспути.
Но Европейски Съюз би трябвало също да даде на Англия последния късмет да спре да се бави, да избере един финален вид и да го следва, или да рискува всичко, хвърляйки се в бездната без договорка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР