Независимо колко балансирано се храним и колко силно желаем да

...
Независимо колко балансирано се храним и колко силно желаем да
Коментари Харесай

Алкохол и фитнес – възможна комбинация ли е това?

Независимо какъв брой уравновесено се храним и какъв брой мощно желаем да реализираме задачата си, в даден миг ни се прищява да ударим чаша студена бира в летните жеги, хубаво алено вино през зимните вечери или пък отлежало уиски с лед в добра компания, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

А може би има мотив – рождени дни, празници, сватби, несподелена любов… Казано в резюме, алкохолът постоянно намира място в нашия хранителен режим. И няма по какъв начин да го пренебрегнем.

Лошата вест е, че потреблението му води до редица неприятни странични резултати за метаболизма и в случай че не се управлява, може съществено да забави резултатите ни.

Добрата вест е, че в случай че се приема умерено и следено, без да се прекалява, можем да сведем тези негативни резултати до най-малко. Всичко опира до вярно нареждане на целите и самоконтрол.

Но по какъв начин тъкмо въздейства приемът на алкохол върху тялото и в действителност ли е толкоз сериозен зложелател на отслабването и покачването на мускулна маса? На тези въпроси ще намерим отговор в публикацията.

Негативните резултати от банкет на алкохол

1. Алкохолът може да наруши хормоналния баланс

За да извлечеш максимума от тренировките си, е належащо да преминеш от катаболно (разграждащо) в анаболно (изграждащо) положение на организма. Когато анаболните процеси в тялото надвишават катаболните – да вземем за пример, през интервала на възобновяване след подготовка – тялото попива като гъба всички хранителни субстанции, които му предоставим, с цел да пораства и да става по-силно.

Проблемът е, че този баланс сред анаболни и катаболни процеси е внимателен и елементарно може да бъде нарушен единствено с няколко неверни стъпки. Именно тук потреблението на алкохол вреди най-вече.

Прекомерната консумация на алкохол може доста да увеличи равнищата на катаболния хормон кортизол. Дотолкова, че да те извади от удобното анаболно хормонално положение и непосредствено да попречи на напредъка ти. Като резултатът става много по-силен с увеличението на количествотот признат алкохол.

Въпреки че има известни разлики, всеки тип алкохол в последна сметка покачва равнищата на кортизол, в случай че се приема в несъразмерни количества.

2. Алкохолът има дехидратиращ резултат

Този резултат се усеща осезаемо до 48 часа след приема му. Причината е, че бъбреците се пробват да преработят признатия алкохол, като за целта изразходват огромно количество вода. Това оставя доста по-малко вода за другите значими процеси в тялото.

Когато мускулните кафези са обезводнени, анаболните процеси се забавят, а с тях – и синтезът на белтъчини. Независимо дали работиш за мускулна маса или намаляване, този синтез би трябвало постоянно да е в оптимално положение, в случай че искаш да се възстановиш пълноценно.

Ето за какво, в случай че възнамеряваш да консумираш алкохол, е добре да пиеш и задоволително вода. Не инцидентно употребявам думата  " вода "  – сокчетата и газираните напитки няма да свършат работа. Добра насочна точка е за всяка изпита чаша корав алкохол да приемаш и една чаша вода. А благодарение на този калориен калкулатор ще можеш да сметнеш и тъкмо какъв брой вода е целесъобразно да приемаш дневно.

3. Алкохолът дава на организма само празни калории

Алкохолът не съдържа потребни за тялото хранителни субстанции – по тази причина одобряваме, че калориите, които съдържа са " празни ". В един грам алкохол има 7 калории (за съпоставяне, мазнините – най-калоричният макронутриент – съдържат 9 калории на грам).

Освен това алкохолът забавя метаболизма (обработката на веществата в тялото) – тялото спира да гори мазнини, с цел да успее да преработи алкохола.

4. Прекомерната приложимост на алкохол може да повреди черния дроб

Не е нужно да си пийнал непрекъснато, с цел да усетиш отрицателните резултати. При някои хора даже единствено умерената, само че всекидневна консумация на алкохол е задоволителна да окаже дългогодишен отрицателен резултат върху работата на черния дроб.

В общия случай, черният дроб се оправя безпроблемно с леката консумация на алкохол понякога. Но нещата стават по-сериозни, в случай че тази консумация зачести или се усили доста.

След като алкохолът се обработи от черния дроб, той се трансформира в съединение, наречено ацеталдехид , който е от 10 до 30 пъти по-токсичен от самия алкохол и може да повреди чернодробните кафези и да аргументи продължително увреждане на мозъка и стомашната лигавица.

Ацеталдехидът е и един от главните виновници за махмурлука – при естествена консумация на алкохол черният дроб дейно го разгражда до по-прости съставки, които елементарно се изхвърлят от организма. Но колкото повече алкохол навлиза в организма, толкоз по-трудно е на черния дроб да се оправи с него. В тялото се натрупва непреработен отровен ацеталдехид, който предизвиква признаците, присъщи за махмурлука – главоболие, гадене, световъртеж…

Как въздействат на тялото другите типове алкохол?

Разбира се, думата " алкохол " е много обстойно разбиране. Общо взето, описаното дотук се отнася с цялостна мощ за високоградусовия спиртен алкохол, както и за постоянната корист с него.

Но въпросите, които аз получавам, най-често са свързани с използването на бира или вино (бяло и червено). И ми ги задават не хора, които пият по 2 литра " огнена вода " дневно, а такива, които просто търсят опция за рационална консумация понякога. Затова желая да им обърна малко по-специално внимание.

Бира и бяло вино

Бирата е може би един от най-щадящите разновидности за алкохолна напитка. Горчивината й подтиква отделянето на GLP-1 пептиден хормон в организма, който, с изключение на множеството си други дейности, активно потиска апетита. Освен това, в дребни дози бирата потвърдено намалява равнищата на кортизол в временен проект. Това са все добри новини за хората, работещи за намаляване.

Но прекаляването и с този тип алкохол не е целесъобразно. Освен нормалните „ странични резултати “, като издут стомах и честото уриниране, несъразмерният банкет на бира (повече от 2-3 чаши) може да има противоположен резултат и даже да увеличи кортизола.

Казаното за бирата в общи линии важи и за бялото вино – в временен проект и при лимитирана консумация то краткотрайно намалява равнищата на кортизол и потиска апетита.

Червено вино

То има високо наличие на хистамин, който покачва равнищата на кортизол (което значи и нараснал апетит). Високият кортизол води до по-лошо възобновяване след подготовка, както и доста повишение на апетита за нездравословна храна.

Така че с аленото вино би трябвало да се внимава една концепция повече. Разбира се, 1-2 чаши един път на няколко дни не съставляват проблем.

Спиртни питиета и коктейли

С тях би трябвало да се подходи най-внимателно. Както към този момент загатнах, за спиртните питиета важат с цялостна мощ всички отрицателни резултати от несъразмерна приложимост на алкохол, изброени дотук.

Коктейлите пък постоянно съдържат повече от един тип алкохол в себе си, както и различни подсладители и захари – източници на бързи въглехидрати, които в допълнение усложняват нещата.

Затова, в случай че би трябвало да категоризирам типовете алкохол от най-щадящ до най-рискован, нещата биха изглеждали по този начин:

1. Бира и бяло вино
2. Червено вино
3. Спиртен алкохол
4. Коктейли и миксирани питиета

В умозаключение

Общо взето, тематиката за алкохола е много спорна… Науката постоянно дава опонира изводи, а резултатите от приема, било то негативни или позитивни, мощно зависят от съответния тип алкохол и неговото количество, както и от организма на самия човек, който го приема.

Съветът ми е по опция потреблението на алкохол да е в почивен, нетренировъчен ден и най-малко 1-2 дни преди идната подготовка. Както и да се ограничи до не повече от 1-2 чаши едновременно.

И макар че отговорната, умерена консумация на алкохол (било то с мотив или без) не би трябвало да опропасти напълно резултатите ти, най-хубавият вид е изцяло да го избягваш. Особено в случай че съществено си се захванал с задачата, която искаш да постигнеш и влагаш доста от времето и напъните си в тренировки и вярно хранене.

Както споделих още в самото начало – всичко опира до вярно нареждане на целите и добър самоконтрол.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР