Независимо дали ви харесва или не: американските избиратели имат влияние

...
Независимо дали ви харесва или не: американските избиратели имат влияние
Коментари Харесай

САЩ: пропастта, която дели американците

Независимо дали ви харесва или не: американските гласоподаватели имат въздействие над вашия живот, без значение къде живеете. Тъй като американците са жители на една международна мощ, техните персонални решения край изборните урни оказват въздействие на целия свят, изключително когато в Европа кипи война. Общо 154 милиона гласоподаватели в Съединени американски щати гласоподават през днешния ден за нов Конгрес. От тях ще зависи най-много това дали в оставащите две години от мандата си президентът Джо Байдън ще може да подхваща съществени политически стъпки или не.

Намекът на Тръмп

Ако ви би трябвало още едно доказателство за световната мощност на тези гласоподаватели, просто вижте какъв боязън поражда у най-високопоставените ръководители на НАТО вероятността Доналд Тръмп още веднъж да се кандидатира за президент през 2024 година. Скорошният намек на Тръмп, че това е „ доста, доста, доста допустимо “, се популяризира по-бързо и стигна до доста повече хора от който и да е настоящ избирателен девиз, без значение че за тях претендентите са дали общо 16 милиарда $, а това прави сегашните междинни избори най-скъпите в историята на Съединени американски щати.

В доста от щатите конкуренцията е извънредно оспорвана, само че като цяло се предвижда „ алена вълна “, която би върнала властта на републиканците в двете камари на Конгреса. Подобен удар за настоящия президент на междинни избори се счита за нещо „ обикновено “ в кръговрата на американската политика.

На тези избори обаче нищо не е обикновено. Американците ще би трябвало да гласоподават за това дали да запазят настоящия либерален курс. Или омразата и недоверието сред републиканците на Тръмп и съвсем всички останали хора към този момент са толкоз мощни, че последователите на „ Да създадем Америка още веднъж велика “ не биха приели никакво изборно проваляне, без значение какво демонстрира броят на гласовете.

Устойчивата неистина „ Тръмп завоюва “

И до през днешния ден Тръмп продължава да повтаря, че той е трябвало да ръководи от Белия дом, а не Байдън – без значение че даже и юристите на републиканците се убедиха, че изборите са „ изгубени, а не откраднати “. Те предизвестиха, че подкопаването на доверието в изборите е опасност за демокрацията – безрезултатно. Щетите са нанесени. И до момента в който доверието в изборите като цяло продължава да бъде високо, съвсем една четвърт от републиканците изпитват съмнение към изборната система. А едно ново потомство от правилни на Тръмп републикански водачи подклажда огъня.

Сред републиканските претенденти има близо 300 души, които отхвърлят изборните резултати. Тръмп персонално поддържа изтъкнати претенденти, които споделят лъжата му за „ огромната кражба “. Сред тях е някогашната телевизионна водеща Кари Лейк, която желае да стане губернаторка на щата Аризона и споделя, че Байдън „ не би трябвало да бъде в Белия дом “. Лейк е уверена, че е „ определена от Господ “ и въобще не крие, че би признала единствено успеха си като законен избирателен резултат. Нейните безсрамни офанзиви против някогашните ѝ сътрудници в медиите са причина да бъде считана за допустима кандидатка за вицепрезидентския пост при Тръмп през 2024 година.

През 2020-та година Тръмп се провали в опита си да накара ръководителите на изборните комисии да „ намерят “ гласовете, от които се нуждае. Сега съществува действителната опция отрицатели на изборите да поемат управителни постове в комисиите - точно те да провеждат президентските избори през 2024-та и да ги признаят публично или да ги нападат. В резултат „ намирането “ на гласове може да се окаже въпрос на сделка, а не на действително броене.

Сеене на ненавист и съмнение

Съществува дълбока бездна, която заплашва да унищожи доверието сред американците. Гражданите на Съединени американски щати от ден на ден стартират да живеят в две паралелни действителности - според от политическия лагер. Те имат едни и същи грижи – да вземем за пример повишаващите се цени и растящата престъпност, само че таман това, което би могло да ги свърже, ги разединява още повече. Опитите на демократите да понижат икономическото задължение за бедните се афишира от републиканците за „ социализъм “.

Те считат, че на престъпността би трябвало да се противодейства с още повече оръжия, до момента в който за демократите закононарушенията са съображение да нападат всеобщото владение на оръжие. Сенатори и депутати импровизирано се оплакват, че към този момент съвсем няма взаимна база за диспути. А там, където борбата за реализиране на взаимни отстъпки значи политическо самоубийство, никнат единствено ненавист и съмнение.

Ако съвсем незабележимото към този момент безмълвно болшинство не се ангажира пред урните за „ своята Америка “, страната скоро може да попадне в ръцете на хора, които пазят единствено личната си независимост, а не тази на другите, даже когато споделят: „ Ние, народът “. Това би засегнало и съдружниците на Съединени американски щати като Украйна, по-голямата част от Европа и доста други страни.

В последна сметка всяко кръстче на изборната бюлетина или на машините за гласоподаване ще има значение за това по какъв начин Съединени американски щати ще провеждат своите сфери на ползи и своето въздействие в изменящия се свят.

Автор: Михаела Кюфнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР