Независимо дали сте суеверни или не, параскевидекатриафобията* е факт и

...
Независимо дали сте суеверни или не, параскевидекатриафобията* е факт и
Коментари Харесай

13-те най-нещастни събития, които са се случили на петък 13-и

Независимо дали сте суеверни или не, параскевидекатриафобията* е реалност и доста хора по света свързват петък 13-и с неприятности и неприятен шанс. Имат ли обаче учредения за това? Оказва се, че в историята има много образци за трагични събития, произшествия и естествени бедствия, които са се случили точно на съдбовната дата. Ето кои са 13-те най-нещастни събития, които са се случили на петък 13-и, съгласно онлайн изданието Insider, представено от profit.bg:

Бомбардировката на Бъкингамския замък през Втората международна война

На 13 септември 1940 година немските военновъздушни сили бомбардират Бъкингам. Засегнати си както жилищните елементи на двореца, по този начин и параклисът в двора. И крал Джордж, и кралица Елизабет са били в постройката по време на въздушното нахлуване.

Въпреки напрежението, който претърпява, кралицата декларира следното: " Радвам се, че ни бомбардираха. Сега най-малко ще мога да погледна с достолепие в очите хората от Ийст енд ". Повод за репликата й е фактът, че източните индустриални квартали на английската столица са най-тежко потърпевшите от немските бомбардировки.

Смъртта на Тупак Шакур

Убийството на рапъра Тупак Шакур е един от най-мистериозните престъпни случаи в актуалната история.

Някои считат, че е погубен от своя другар Сюдж Найт, други са уверени, че отговорен за гибелта му е Кристофър Уолъс (известен като Notorious B.I.G.), а трети поддържат тайната доктрина, че Тупак е премахнат от ФБР за да бъде прекъсната кървавата гангстерска война сред " източното " и " западното " крайбрежие.

Тупак Шакур е прострелян четири пъти на 7 септември 1996 година в Лас Вегас и умира от раните си пет дни по-късно - на 13 септември.

13-годишно момче е ударено от мълния в 13:13 часа на 13 август 2010 година

На 13 август 2010 година 13-годишно момче е ударено от мълния по време на авиошоу в британския град Лоустофт. И то тъкмо в 13:13 часа.

Неговият " карък " обаче се трансформира в същинско знамение, защото след това, когато е закаран в болничното заведение, се оказва, че има единствено леко изгаряне на рамото.

Катастрофата на Коста Конкордия

Круизният транспортен съд Коста Конкордия потъва в Средиземно море на 13 януари 2012 година Това е най-голямото корабокрушение на пътнически транспортен съд в историята, защото на борда на плавателния съд има два пъти повече хора, в сравнение с Титаник.

При случая умират 32-ма души, а капитанът на кораба е наказан през 2015 година на 16 години затвор.

Наводненията в Канзас

На 13 юли 1951 година върху щата Канзас се изипсва рекордно количество дъжд. Наводнени са два милиона акра земя. Бурята нанася съществени материални вреди, наводнени са петролни цистерни, като се стига и до детонации.

Пътниците във влаковете остават блокирани за няколко дни. До ден-днешен жителите на Канзас назовават този ден " Черния петък ".

Мини-кризата от 1989 година

На 13 октомври 1989 година пропада договорката за придобиването на United Airlines, а новината нанася мълниеносен удар върху финансовите пазари.

На най-силни разпродажби са подложени високорисковите облигации - така наречен " junk bonds ". Само за един ден необятният борсов показател S&P 500 губи 6% от цената си.

Уругвайският полет 571 се разрушава в Андите

Полет 571 потегля от уругвайската столица Монтевидео към Сантяго, Чили, само че на 13 октомври 1972 година се разрушава в Андите. Оцелелите от злополуката изкарват няколко седмици измежду отломките на самолета и им се постанова да се хранят с останките на починалите пасажери.

В последна сметка, съумяват да възстановят радиоуредбата на самолета и да се свържат с управляващите в Сантяго. Спасени са 16 души от общо 45-мата пасажери в самолета.

Катастрофата на Аерофлот 217

В същия ден, на 13 октомври 1972 година, се случва и най-тежката самолетна злополука в историята на Съюз на съветските социалистически републики. Полетът на Аерофлот 217 се разрушава след опит за приземяване на летището в Ленинград (днешният Санкт Петербург).

Загиват всички 174 души на борда. Причината за случая по този начин и не става ясна, само че съгласно някои специалисти, става въпрос за удар от гръмотевица.

Компютърния вирус " Петък 13-и "

На 13 януари 1989 година хиляди компютри във Англия са наранени от вирус, който след това става прочут като " Петък 13-и ". Той съумява да изтрие огромни осведомителни масиви и да забави работата на електронните системи, само че не съумява да се трансферира оттатък Атлантическия океан.

Циклонът Бола в Бангладеш

Тропическата стихия Бола удря Бенгалския залив през есента на 1970 година и завършва на 13 ноември. Следите от опустошенията обаче са забележими до ден-днешен.

Циклонът е най-смъртоносният в историята на Бангладеш. Точният брой на жертвите по този начин и не става явен, само че се допуска че са сред 150 000 и 550 000 души. В някои региони на страната умира близо 50% от популацията.

Освен това нещастието се трансформира в един от мотивите за началото на гражданската война в района, който по това време е прочут като Източен Пакистан. Неадекватните дейности на пакистанското държавно управление и неспособността му да овладее следствията от естественото злополучие дават началото на битката за независимостта на Бангладеш.

Шведският полет DC-3

На 13 юни 1952 година шведски боен аероплан изчезва безследно, до момента в който лети над Балтийско море. В продължение на 40 години Швеция поддържа версията, че той е правил подготвителен полет.

Разследване на National Geographic обаче разкрива, че през 90-те години на предишния век са разкрити архиви, съгласно които екипажът на полет DC-3 е правил шпионаж против Съветския съюз в интерес на НАТО, макар че Швеция публично е неутрална страна по време на Студената война.

В Русия също излиза информация, чийто източник е руски боен водач. Той споделя пред шведски посланик, че е свалил самолета по време на патрул над Балтийско море.

Снежната стихия в Бъфало

Бурята в Бъфало става известна като " Октомврийската изненада ". На 13 октомври 2006 година западната част на Ню Йорк се оказва затрупана под близо метър сняг. Над 300 000 души остават без електричество, а кметът на града афишира бедствено състояние в региона на Бъфало.

Пожарите в Австралия през 1939 година

Горските пожари в щата Виктория през 1939 година са кулминационната точка на доста дълго и изсъхнало лято. Най-тежко е ситуацията на 13 януари 1939 година - тогава огнената буря опожарява 575 000 хектара земя и лишава живота на 71 души. Пепелта, която се подвига във въздуха в резултат на пожарите, доближава чак до Нова Зеландия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР