Независимо дали се преструват на опасни същества, или изстрелват водни

...
Независимо дали се преструват на опасни същества, или изстрелват водни
Коментари Харесай

Проучване: Октоподите са интелигентни и изобретателни животни

Независимо дали се преструват на рискови същества, или изстрелват водни струи към превключвателите на осветлението в аквариума, с цел да ги изключат, октоподите са много изобретателни. Сега разбор на подводни фотоси демонстрира, че октоподите все по-често употребяват изхвърлени бутилки, консервни кутии и други човешки боклуци като заслон или леговище за яйцата си, оповестява „ Гардиън “.

В изследването - първото, което систематично прави оценка и характеризира потреблението на боклуци от октоподи посредством потребление на изображения, получени от инцидентни наблюдаващи - са оценени стотици подводни фотоси, оповестени в платформи за обществени медии и бази данни с изображения или събрани от морски биолози и групи по ползи в региона на гмуркането.

В проучването, оповестено в Marine Pollution Bulletin, са документирани 24 типа октоподи, които се крият в стъклени бутилки, консервни кутии и даже в остаряла батерия; заравят се под комбинация от капачки на бутилки и миди; даже носят пластмасови предмети, до момента в който " вървят на кокили " на две пипала, с цел да се скрият от хищниците .

" Дълбоководните записи са извънредно забавни, тъй като даже на огромна дълбочина тези животни взаимодействат с отпадъците ", споделя професор Майра Пройети от Федералния университет на Рио Гранде в Бразилия, която управлява проучването. " Те ясно виждат, че в близост има доста отпадък, и вземат решение, че той може да работи като един тип неестествен камуфлаж. Това демонстрира изключителната им дарба за акомодация . Те са доста интелигентни животни и употребяват това, с което разполагат, с цел да продължат да се укриват или да се разхождат със отбрана. "

Изглежда октоподите демонстрират желание към нечупливи предмети, както и към по-тъмни или непрозрачни контейнери, а най-честото записано взаимоотношение е потреблението на боклука като леговище.

Според Пройети обаче приютяването или снасянето на яйца в изхвърлени гуми, акумулатори или пластмасови предмети може да изложи октоподите на тежки метали и други нездравословни химикали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР