Независимо дали са с къси или дълги крака, с рунтава

...
Независимо дали са с къси или дълги крака, с рунтава
Коментари Харесай

Учени направиха нови разкрития за произхода на кучетата

Независимо дали са с къси или дълги крайници, с рунтава или права четина всички кучета произлизат от една и съща популация вълци, които били опитомени преди 20 000 - 40 000 години, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

" Събраните данни демонстрират, че всички днешни кучета по света са опитомени въз основа на една-единствена популация вълци ", съобщи един от създателите на проучването Кришна Вирамах от Нюйоркския университет в Стоуни брук. Новото проучване, основано върху генетични данни, се прибавя към предходни хипотези за спорния генезис на най-хубавия другар на индивида.
 
Как котките се трансфораха в домашни любимци?

Една от тях гласи, че хора за пръв път опитомили кучета в Европа преди повече от 15 000 години. Други учени твърдят, че опитомяването станало в Източна Азия преди минимум 12 500 години. Резултатите от проучване, оповестени предходната година, разкриха, че кучета са били опитомени в два обособени региона въз основа на глутници вълци в Европа и Азия.
 
 куче ThinkStock/Getty Images
Сега учените изследвали ДНК от открити в Германия остатъци от две кучета. Едните остатъци са на 7000 години - става въпрос за най-древната дешифрирана до момента ДНК от куче, до момента в който другите са на 4700 години. Двете кучета живели през неолита - интервал, обвързван с началото на земеделието и скотовъдството.

Знаете ли кои са единствените кучета, които не могат да лаят?

Оказало се, че геномът им е подобен с този на днешните кучета. Това навежда на мисълта за еднакъв географски генезис на опитомените кучета. Учените са на мнение, че опитомяването станало преди 20 000 - 40 000 години. То евентуално е било по-трудно спрямо това на овцете, свинете и кравите. Предполага се, че до въпросното опитомяване се стигнало въз основа на глутница вълци, които жевеели край лагери на ловци и берачи на плодове. Най-малко нападателните вълци от глутницата последователно влезнали в контакти с хора.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications. По тематиката Ето за какво кучето е най-хубавият другар на индивида Най-добрият другар на индивида схваща всичко, което му се споделя Учени откриха гените, които сприятеляват кучето с индивида Кучетата, вълците и тяхното възприятие за несправедливост
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР